NETRPELJIVOST KOJOM SE PODSTIČE MRŽNJA JE ZA SVAKU OSUDU! Nema mesta za antisemitske, islamofobne, rasističke, fašističke grafite
Brankica Janković, Foto: Kabinet Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti poručila iz novog pazara

NETRPELJIVOST KOJOM SE PODSTIČE MRŽNJA JE ZA SVAKU OSUDU! Nema mesta za antisemitske, islamofobne, rasističke, fašističke grafite

Društvo -

Za svaku osudu su grafiti - antisemitski, islamofobni, rasistički, fašistički, ksenofobni kao i svaki pojedinačni akt netrpeljivosti kojim se ponižava ili podstiče mržnja prema bilo kojoj društvenoj grupi ili pojedincu na osnovu nekog ličnog svojstva, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u Novom Pazaru, gde je obišla regionalnu kancelariju Poverenika i učestvovala na lokalnoj manifestaciji Novopazarska sofra.

- Nema mesta grafitima ovakve sadržine koji se ispisuju po Beogradu, Novom Sadu ali i drugim mestima - istakla je poverenica navodeći da se slaganje ili neslaganje sa nekom politikom ili odlukama jedne države ne može koristiti kao izgovor i opravdanje za mržnju i napad na sve pripadnike tog naroda:

- U današnjem vremenu izraženih geopolitičkih kriza ne smemo dozvoliti da se tenzije i konflikti preliju na naše društvo u vidu širenja mržnje i netrpeljivosti.

Jankovićeva je dodala da moramo negovati vrednosti zajedničkog života građana svih nacionalnosti i veroispovesti jer svi živimo ovde zajedno i pripadamo ovom društvu.

U razgovoru sa saradnicima u kancelariji u Novom Pazaru, neposredno se upoznajući sa problemima građana, poverenica je istakla važnost ove kancelarije koja je osnovana pre devet godina i koja građanima Novog Pazara i okoline omogućava lakši i direktan pristup instituciji Poverenika.

- Važno da budemo dostupni svim građanima i građankama i da se preventivno deluje, konstantno unapređuje zaštita i efikasnije ostvaruju prava u slučaju povrede prava na ravnopravnost - rekla je Janković.

Jednodnevna poseta Novom Pazaru, bila je i prilika da poverenica prisustvuje i manifestaciji o izgradnji veza među ženama iz urbanih i ruralnih krajeva u celoj zemlji "Novopazarska sofra - gradimo veze" u organizaciji NVO Liberatrix.

Ovo je jedna od pet lokalnih manifestacija koju je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti podržao u okviru projekta "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima", a koju je institucija Poverenika u okviru inicijative "Unapredenje bezbednosti žena u Srbiji" poslednje tri godine sprovodila u saradnji sa UN Women i uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track