Osnovna škola „Dositej Obradović” u Požarevcuu ovoj godini obeležava veliki jubilej – 290 godina postojanja. Reč je o drugoj najstarijoj školi u Srbiji i najstarijoj u Braničevskom okrugu, koja je svoju obrazovnu misiju započela još 1733. godine. Pre nje je 1718. osnovna škola „Kralj Petar Prvi”.

Požarevačka škola se vezuje za početke pismenosti u ovom kraju. Tokom vremena menjala je nazive, a od 20. novembra 1919. godine škola nosi ime srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

Njeni učenici i zaposleni slede njegov put što dokazuje podatak da je svaki četvrti đak nosilac jednog od prva tri mesta na svim nivoima republičkih i međunarodnih takmičenja iz različitih naučnih oblasti i sporta, dok se nastavni kadar neprekidno usavršava, a proces obrazovanja unapređuje.

Povodom velikog jubileja priređena je i svečana akademija u požarevačkom Centru za kulturu pod nazivom „Iduć’ uči u vekove gleda”.

U prošloj školskoj godini broj prvoplasiranih učenika na opštinskim, okružnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz oblasti nauke, jezika, umetnosti i sporta u pojedinačnom i ekipnom plasmanu je preko 300. Nezaobilazno je pomenuti i višegodišnje rezultate naših učenika osmog razreda ostvarene na završnom ispitu, koji su iznad republičkog proseka, istakla je Ivana Joksimović, direktorka ove škole.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, čestitajući rođendan škole učenicima i kolektivu, ocenio je da skoro tri veka rada na obrazovanju mladih Požarevljana govori o uzvišenoj misiji ove škole koja je, kako je rekao, gradu pružila mnogo više od prenetog znanja deci.

Sudbina svakog deteta koje je sedelo u vašim klupama jednim delom je oblikovana upravo radom i zalaganjem prosvetnih radnika. Kasnije su svi ti mladi ljudi imali svoje karijere od kojih su neke bile važne za razvoj i napredak našeg društva, kazao je Pavlović.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, koji je naglasio da je OŠ „Dositej Obradović” jedna od eminentnih obrazovnih ustanova, te da je dala veliki doprinos obrazovno-vaspitnoj delatnosti u Srbiji.

Najzaslužnijim pojedincima i ustanovama dodeljene su zahvalnice, a svečanost su upotpunili nastupi učenika.

Ova škola prepoznatljiva je i po tome što je prva u Srbiji uvela odlaganje mobilnih telefona i pametnih satova tokom boravka učenika u školi, kako na časovima, tako i za vreme odmora, izuzev za potrebe nastave uz nadzor nastavnika. Ova odluka, uz saglasnost roditelja, počela je da se primenjuje 7. marta prošle godine.

Danas ovu požarevačku školu pohađa 970 učenika raspoređenih u 38 odeljenja, a ima i tri odeljenja učenika sa smetnjama u razvoju i teškoćama u učenju, kao i četiri grupe produženog boravka. Ova obrazovna ustanova ima 105 zaposlenih.

Kurir.rs/Politika