"VOJNO-FILMSKI ARHIV SRBIJE JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVETU!" Direktor Zastava filma: Filmskim trakama bi mogli da OBMOTAMO PLANETU
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"VOJNO-FILMSKI ARHIV SRBIJE JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVETU!" Direktor Zastava filma: Filmskim trakama bi mogli da OBMOTAMO PLANETU

Društvo -

Zastava film sedam i po decenija beleži istoriju naše vojske i države, svedoči mnoge važne događaje i svojim delima promoviše Vojsku Srbije, kulturu, tradiciju i umetnost svog naroda i zemlje. Od formiranja daleke 1948. godine do danas Zastava film ostala je svedok mnogih događaja koji su značajni kako za istoriju našeg naroda, tako i za istoriju Vojske Srbije.

Ovo prilikom direktor Zastava filma, pukovnik Goran Ikonić, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o značaja znaše vojne-filmske arhive.

- Zastava filma je vojno-filmski centar. Ta uža jedinica u okviru Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane. I evo 75 godina se bavimo vojnom kinematografijom i mislim da je vrlo malo takvih ustanova uopšte u svetu, organizovanih na taj način. Naravno, sve savremene vojske imaju neki vid organizacije koji ima taj deo vojne kinematografije, ali mislim da ovoliko obimno i detaljno bavljenje vojnom kinematografijom ima vrlo malo filmskih kuća, vojnih-filmskih kuća u svetu. A naravno, i to trajanje od 75 godina je onako baš dugo, tako da je vrlo malo uopšte. Ne samo vojnih filmskih, nego uopšte i filmskih kuća koje imaju tako bogatu i dugu istoriju. Kada govorimo o svim onim važnim postignućima, dostignućima onoga što je urađeno, što ostaje nekim budućim generacijama, upravo na obeležavanju jubileja istakli da je arhiv upravo ove kuće dragocen deo srpske kinematografije - rekao je Ikonić i dodao:

03:19

VOJNO-FILMSKI ARHIV SRBIJE JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVETU! Direktor Zastava filma: Filmskim trakama bi mogli da OBMOTAMO PLANETU

- Naš vojni arhiv, u stvari filmski arhiv, ima preko 30.000 rolnih filmskih traka, što su hiljade kilometara. Mogli bismo sa filmskom trakom da opašemo zemljinu kuglu. To je, da kažem, najveće bogatstvo. Naravno, u svemu tome imamo preko 2.300 različitih filmskih zapisa, filmova koji su dobijali mnogo brojne nagrade na međunarodnim i domaćim festivalima. Imamo i desetine hiljada različitih spotova, videomaterijala koji nisu pretočeni u neka filmska dela. Tako da je to zaista jedna riznica koja će tek kako vreme prolazi dobijati na značaju i biti predmet istraživanja i izučavanja raznih, da kažem, istoričara.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/L.V.

Bonus video:

06:50

TRI VERE - JEDNA VOJSKA: Gosti Kurira sveštenici muslimanske, jevrejske i pravoslavne vere na VA: Mi smo svi SINOVI OVE ZEMLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track