TORTURA NA POROĐAJU POGORŠAVA ODNOS MAME S BEBOM: Evo šta sve trudnice u Srbiji proživljavaju u porodilištima! Ova stvar je JEZIVA
Foto: Shutterstock

apel

TORTURA NA POROĐAJU POGORŠAVA ODNOS MAME S BEBOM: Evo šta sve trudnice u Srbiji proživljavaju u porodilištima! Ova stvar je JEZIVA

Društvo -

Svedočenja Jelena Ivković iz Rume i Marica Mihajlović iz Šida o smrti njihovim beba nakon porođaja u Sremskoj Mitrovici nakon čega je i uhapšen ginekolog M.M. koji ih je porađao i dalje potresaju Srbiju, a hrabre mame apeluju na sve žene koje su proživele bilo kakve neprijatnosti u porodilištu da se jave nadležnima kako bi se ovom problemu stalo na put!

O razmerama ovog oblika nasilja, kao i o strahotama koje trudnice i porodilje doživljaju uoči i na porođaju pričalo se i ranije, te je istraživanje "Sloboda rađanju - istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji" udruženja Centar za mame još 2015. pokazalo da svaka 10 porodilja više ne želi da rađa znog traume na porođaju. Tačnije čak 11 odsto od 2.583 porodilja koje su učestvovale u istraživanju zbog lošeg iskustva odlučilo je da nikada više ne rodi dete!

Porođaj
foto: Profimedia

Loša iskustva

Takođe, loše iskustvo sa porođaja je pogoršalo odnos sa bebom kod sedam odsto ispitanica, kod 14 odsto njih je imalo i negativan uticaj na odnos sa partnerom, a na seksualni život u čak 27 odsto slučajeva.

Da se pojedini zdravstveni radnici u Srbiji loše ophode prema trudnicama potvrđuje i Jelen Ivković, koja je pre 15 meseci proživela pakao u sremskom porodilištu nakon čega joj je beba preminula. Ona kaže za Kurir da se obratila advokatu sa kojim će se konsultovati oko slučaja.

Jelena Ivković
foto: Kurir televizija, Privatna Arhiva

- Planiram da se obratim Lekarskoj komori Srbije, ali i zaštitniku građana i poverenici, a zatim i da privatno podnesem tužbu protiv lekara. Apelujem na sve žene koje su preživele nasilje kao Marica i ja da se jave nadležnima i da to prijave pa makar i anonimno, iako ne vidim razloga zašto bi neko anonimno prijavljivao ovakve stvari, ali ukoliko se boje jer o ovom problemu više ne smemo da ćutimo i moramo da pronađemo neko rešenje kako bismo stali na put svemu ovome - naglasila je Ivkovićeva.

Iskustva žena na porođaju u Srbiji

  • Čak 68% porodilja nisu imale kontrolu tokom porođaja
  • Medicinsko osoblje je kod 60% žena probušilo vodenjak, a kod 51% su fizičkim pritiskom izgurali bebu iz porodilje
  • U 57% slučajeva babice se uopšte ne savetuju sa porodiljom prilikom donošenja odluka o postupcima u porođaju
  • 56% ispitanica nije imalo porođaj kakav su želele i očekivale
  • 47% je reklo da doktori nisu poštovali njihove želje
  • 42% žena ostale su bez objašnjenja porođajnog postupka
  • 39% ispitanica je reklo da lekari nisu našli za shodno ni da im se predstave
  • Samo 37% žena imalo je "privilegiju" da odluči kako želi da se porodi
  • Za 36% ispitanica babica uopšte nije bila dostupna kada im je bila potrebna
  • Kod 33% žena iskustvo sa porođaja je pogoršalo generalno raspoloženje
  • Skoro svakoj trećoj ženi (29%) doktor se nije ni obraćao tokom porođaja, već je samo davao naređenja medicinskom osoblju
  • Prema 24% njih babica je bila potpuno neljubazna i nepodsticajna
  • Kod 19% njih je loše skustvo na porađaju pogoršalo lično viđenje sebe
  • Kod 14% ispitanica iskustvo na porođaju imalo je negativan uticaj na odnos sa partnerom, a u 27% i na seksualni život
  • 11% žena zbog lošeg iskustva tokom porađaja odlučilo je da nikad više ne rodi dete
  • Kod 7% je pogoršalo odnos sa bebom
  • 2.583 porodilja učestvovalo u istraživanju

* Rezultati istraživanja "Sloboda Rađanju - istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji"

Ona je navela da je sa subotnjeg protesta podrške mamama preminulih beba u Sremskoj Mitrovici upućen zahtev načelniku sremačke bolnice da se usvoji odluka da očevi mogu da prisustvuju porođaju.

Istraga u toku

Podsetimo, Marica Mihajlović navela je u ispovesti za Kurir da je lekar M. M. odbio da joj uradi carski rez u bolnici u Sremskoj Mitrovici zbog čega se, nakon sati i sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, te i preminula ubrzo nakon rođenja. Potrešena ovim slučajem, ubrzo se Kuriru javila i Jelena sa tvrdnjom da je zbog nemara istog ginekologa pre 15 meseci preminuo i njen prvenac koji je, kako tvrdi, usled mučnog porađaja ostao bez kiseonika što je izazvalo teško oštećnje mozga bebe.

Marica Mihajlović
foto: Privatna Arhiva

Nakon njihovih ispovesti Ministarstvo zdravlja je u OB Sremska Mitrovica poslalo inspekciju, a zaštitnik građana pozvao je sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

"Mame su zakon"

Ovaj slučaj je crveni alarm

Udruženje "Mame su zakon" takođe je reagovalo povodom navoda porodilje iz Šida koja je doživela akušersko nasilje koje je dovelo do smrti njenog novorođenčeta usled nesavesnog, grubog, verbalno i fizički agresivnog tretmana od strane doktora M. M. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici.

- Ovaj slučaj bi morao biti crveni alarm za Ministarstvo zdravlja koje pozivamo da, pored istrage o ovom i slučnim slučajevima, pripremi i plan obuka kojima bi se unapredila komunikacija zdravstvenih radnika sa trudnicama i porodiljama, ali i da organizuje pripremne obuke za porođaj za trudnice i njihovu eventualnu pratnju (partnere/druge članove porodice/bliske prijatelje) kako bi ova saradnja tokom samog čina porođaja bila sinhronizovana i kompletna - navede između pszalog "Mame su zakon".

Tokom vikenda je u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici priveden lekar M. M. zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi, jer postoje osnovi sumnje da je izvršio ovo krivično delo 12. januara u OB u Sremskoj Mitrovici. Tokom saslušanja nije priznao delo za koje se opštužuje, rekao je da je radio u skladu sa procedurama. Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici nastavlja istragu u ovom predmetu.

Bonus video:

00:44

Protest u Sremskoj Mitrovici protest protiv akušerskog nasilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track