KURIR I MOCART FONDACIJA POMOGLI DA BASKIN IZ ŠAPCA DOBIJE NOVE KOŠEVE I OPREMU: Oni su jedinstveni i SJAJNO PREDSTAVLJAJU SRBIJU!
Foto: Petar Aleksić

inskluzivni basket

KURIR I MOCART FONDACIJA POMOGLI DA BASKIN IZ ŠAPCA DOBIJE NOVE KOŠEVE I OPREMU: Oni su jedinstveni i SJAJNO PREDSTAVLJAJU SRBIJU!

Društvo -

Baskine iz Šapca, sjajne ljude koji jedini u Srbiji igraju inkluzivni basket, obradovali smo novim, pokretnim koševima, dresovima i loptama. Kurir i naša Wireless Media Group (WMG) zajedno s Mocart fondacijom donela je radost ovoj ekipi izuzetnih ljudi.

Reporterke Kurira minule jeseni otkrile su ovaj jedinstven klub, koji doduše kao takav još nije zvanično registrovan jer je još reč o ekipi Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Šabac. Priča o timu u kom su dresovi s brojem jedan, dva i tri rezervisani za decu koja imaju probleme u razvoju i osobe sa invaliditetom, a „četvorke“ i „petice“ za podršku, koja su ovde i članovi porodica, dirnula je Srbiju. Kada smo otkrili ovu ekipu i ovaj sport, na terenu Koš kluba u Šapcu, vukli su ogromno kamenje i balone pune vode da bi pričvrstili stare, male, pomoćne koševe jer ova igra ima četiri koša, ove potonje sa strane. Sada to ne moraju da čine - imaju moderne, pokretne koševe, ali i nove, posebne lopte prilagođene igračima, kao i dresove. Sve to omogućila je Mocart fondacija, uz pomoć Kurira i WMG.

1 / 8 Foto: Petar Aleksić

- Prvi put sam čula za baskin dok sam bila u Šapcu nekim drugim povodom. Kada sam izguglala i shvatila o čemu je zapravo reč, odmah sam rešila da opet dođem u Šabac. Neverovatna priča, igra i pomoć za osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Ali nisam mogla da verujem kada sam videla da vuku kamenje i balone kako bi držali pomoćne koševe! Imaju čak i treće mesto s međunarodnog takmičenja u Italiji, jedini su koji u nas igraju baskin, a kubure sa osnovnim stvarima! Dileme nije bilo - pomoći ćemo im. Zahvalni smo Mocart fondaciji što je bez reči prihvatila da donira koševe. I ne samo to, i opremu - kazala je Jelena S. Spasić, novinarka Kurira, na događaju na terenu Koš kluba.

Ovako je bilo sa starim koševima
Ovako je bilo sa starim koševimafoto: Zorana Jevtić

Milica Čakajac iz Mocart fondacije istakla je da je Mocart osvedočeni prijatelj sporta.

- Ali priče, kao ova o Baskinu iz Šapca, posebno nas inspirišu. Baskin je mnogo više od sporta, priča o humanosti, prijateljstvu, solidarnosti, o tome da smo svi jednaki. Mocart fondacija s velikim zadovoljstvom podržava sve što ovi ljudi rade, čvrsto verujemo u to da se šampionski duh ne gradi samo na velikim stadionima ispod svetla reflektora i kada ste prvi na tabeli već i onda kada trenirate uprkos svim izazovima. Konačno neće više morati koševe da pričvšćuju, donirali smo i lopte. Spremaju se za prvenstvo u Italiji, želimo im da u Mocartovim dresovima donesu najsjajnije odličje - kazala je Čokajac i istakla:

Šabac, basketani, Milica Čokajac
foto: Petar Aleksić

- Drago nam je što je sve organizovano u saradnji s našim dugogodišnjim saradnicima, kompanijom Wireless Media Group i Kurirom, koji je i otkrio ovu predivnu priču. Veliko nam je zadovoljstvo što smo mogli vrlo brzo da odreagujemo.

Anica Vesić
Anica Vesićfoto: Petar Aleksić

Najsrećniji na terenu

Najsrećnija na terenu, kao i prošli put, bila je Anica Vesić.

- Da! Da! Koševi! Lepo! Radim trening, bacam koš! Bacila sam ovako - pokazuje sva srećna Anica, koja očara sve oko sebe.

Tu su i Popovići i Petrovići. U kompletnom sastavu.

- U Baskinu je cela porodica, tata Miroslav i mlađa sestra Isidora su igrači, kao podrška Andrijani, koja ima probleme u razvoju. Baskin nam prvenstveno znači zbog druženja. Anja je napunila 18 godina, završila školu i negde je isključena iz društvenog događanja, pa baskine doživljava kao drugare, a i ovo joj je aktivnost koja joj nedostaje. Zahvaljujemo Jeleni Spasić, koja je uz nas i pomogla je da dobijemo ovu divnu donaciju. Nadamo se da ćemo uz nove koševe i lopte ostvariti još veće pobede - kazala je Dragana Popović.

Porodično  u Baskinu '- Popovići i Petrovići
Porodično u Baskinu '- Popovići i Petrovići foto: Petar Aleksić

Zadovoljna je i Sofija Petrović, koja je sedmi razred.

- Ovde sam najviše da pružam bratu podršku, ali i svim ostalim igračima. Otkad sam obukla ovaj novi dres, stalno ubacujem koševe, nisam promašila - sa osmehom će Sofija, koja ističe:

- Mnogo je lakše za šutiranje, što je posebno važno za „jedinice“ i „dvojke“, jer su se stari koševi klimali i lopta nije mogla da uđe!

Grupno fotkanje s peharom iz Italije za kraj. I, nadamo se, novi početak. Vreme je da cela Srbija ustane i da niknu novi baskini za sve kojima među nama kojima je potrebno...

Milan Mačvan

Zahvalnost i podrška

Šabac, basketani, Milan Mačvan
foto: Petar Aleksić

Košarkaš Milan Mačvan, koji je i zamenik gradonačelnika Šapca, zahvalio je Kuriru i Mocart fondaciji.

- Posebno zahvaljujem Kuriru, koji je otkrio celu priču, s obzirom na to da je baskin izuzetno redak sport i da je ovo jedini klub u Srbiji. Drago mi je da smo svi zajedno društveno odgovorni, tu pre svega mislim na Kurir i Mocart, a i Grad Šabac, koji izlazi u susret klubu koliko god je to moguće - kazao je Mačvan i dodao da se nada da će baskin zaživeti u Srbiji, te da će Šabac nekada biti organizatori međunarodnog takmičenja.

Živan Milošević

Da napravimo ligu

Šabac, basketani, Živan Milošević
foto: Petar Aleksić

Živan Milošević, trener i igrač Baskina, naveo je da se trude da promovišu baskin kako bi nikli novi klubovi.

- Nadamo se da će u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i ostalim centrima koji imaju udruženja dece s problemima u razvoju formirati klubove kako bismo stvorili ligu na nivou - kazao je Milošević i dodao šabački baskini imaju oko 20 aktivnih članova.

Ana Mladenović

Da budemo svi jednaki

Šabac, basketani, Ana Mladenović
foto: Petar Aleksić

Ana Mladenović predsednica je udruženja Da budemo svi jednaki Šabac, ali pre svega mama Anđele, koja je „dvojka“ u ekipi.

- Kada je Kurir pravio reportažu, videlo se da smo morali da stavljamo kamenje i balone na pomoćne koševe. Hvala Jeleni Spasić, koja je to prenela i pomogla da rešimo problem pa sada možemo lakše da treniramo - kazala je Ana.

Kurir.rs/Kurir Društvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track