LITURGIJA ZA SRBE NA KARIBIMA! Pravoslavci se okupili da obeleže dolazak najvećeg hrišćanskog praznika
Foto: Privatna arhiva

tradicija

LITURGIJA ZA SRBE NA KARIBIMA! Pravoslavci se okupili da obeleže dolazak najvećeg hrišćanskog praznika

Društvo -

U vreme uskršnjeg posta i dolazećeg pravoslavnog Uskrsa na karipskom ostrvu Saint Martin odrzana je liturgija za Srbe i ostale pravoslavne vernike drugih zemalja. Arhimandrit Evstatije zadužen za više zemalja Latinske Amerike na službi u Dominikanskoj Republici služio je kao i ranije više puta liturgiju za tamošnje Srbe i ostale pravoslavce.

Zoran Milinković
foto: Privatna arhiva

Liturgija je održana u privatnom domu Zorana Milinkovića, koji živi i radi na ovom ostrvu. U planu je sledećih godina izgradnja crkve jer na ovom ostrvu živi i radi stotinak Srba kao i nemali broj građana drugih pravoslavnih zemalja. Ovakva svečana pravoslavna okupljanja postala su i tradicija na ovom ostrvu pogotovu što ne baš često Srbi sa ovog ostrva putuju za Srbiju u rodne krajeve. Ova misija koju fenomenalno i sa ljubavlju vodi Arhimedrit Evstatije, poznat po okupljanju pravoslavnog sveta na Karibima, izazvala je ogromno interesovanje kod složnih Srba na ovom ostrvu. Koliko god mislili da su daleko od svoje rodne Srbije, sada su uvereni da više i nisu toliko.

Zoran Milinković
foto: Privatna arhiva

Na veliku radost zahvaljujuci ocu Evstatiju u poseti tamošnjim Srbima i na liturgiji pojavio se i jedan od najvecih Srba humanista iz Amerike gospodin Radomir Dobrašinović rodom iz Berana, koji ne da pomaže samo Srbima u Čikagu i Americi, nego i izgradnji crkava po Karibima, a jedna od zadnjih ogromnih donacija je i za prelepu crkvu u Dominikani koja će uskoro biti gotova.

Kurir.rs/I.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track