UZBUĐENJE, STRAH I ADRENALIN: Novinari Kurira na staklenom podu vidikovca, iznad provalije od 263 metara! POGLEDAJTE KINESKA ČUDA
Foto: Kurir

Posetili smo TV toranj u Šangaju

UZBUĐENJE, STRAH I ADRENALIN: Novinari Kurira na staklenom podu vidikovca, iznad provalije od 263 metara! POGLEDAJTE KINESKA ČUDA

Društvo -

Čuveni TV toranj u Šangaju, najvećem gradu u Kini, visok je 468 metara, izgrađen je 1995. godine i drugi je najviši televizijski toranj u Aziji. Na visini od 263 metara nalazi se vidikovac sa staklenim podom, a među turistima koji u velikom broju obilaze ovaj impozantan objekat i jedan od 4.000 oblakodera u gradu, našli su se i reporteri Kurira.

Kako izgleda ovo mesto koje izaziva uzbuđenje i strah, ali i podiže adrenalin do neslućenih visina, u ovom slučaju čitavih 263 metara, pogledajte u snimcima naših reportera, kao i video zapise iz ovog grada sa više od 30 miliona stanovnika.

1 / 9 Foto: Kurir

Sa ovog mesta vidi se ceo grad koji se nalazi na ušću reke Huangpu u reku Jangce neposredno uz obalu Istočnog kineskog mora.

"Biser Istoka" je izgrađen za četiri godine. Pored vidikovca ovde su i prodavnice, restorani, galerije, muzej Šangaja, a svake godine obiđe ga oko tri miliona turista.

01:21

Kurir na TV tornju u Šangaju

U blizini TV tornja su neboderi koji su deo finasijskog centra grada, a među njima je i oblakoder, najveći u Kini i treći u svetu koji je visok 632 metara i ima 128 spratova!

00:25

Kurir u Šangaju

Šangaj (na kineskom - Grad na vodi) je industrijski i finansijski centar Kine.

Ovo je jedan od najnaseljenijih gradova na svetu sa gustinom naseljenosti od 3.700 stanovnika po kvadratnom kilometru. Ovaj megapolis predstavlja svedočanstvo kineske duge i složene evolucije ka jednoj modernoj i urbanoj naciji.

00:43

Kurir na najvećem tornju u Šangaju

Istorija je tokom proteklih 160 godina ostavila neizbrisiv trag na grad - dolaskom Britanaca, Francuza, Amerikanaca, Nemaca i Rusa, i njihovih banaka, trgovina i rezidencija, menja se i izgled grada, koji je tokom dvadesetih godina prošlog veka Parizom istoka, ali i Biserom orijenta.

01:03

Kurir u centru Šangaja

Velku ekspalziju doživljava u poslednjih 30 godina.

Kurir u poseti rudnicima Ziđina

Podsetimo, reporteri Kurira Jelena Spasić i Rajko Nedić boravili su u Kini, a nakon posete rudnicima bakra i zlata kompanije "Zidin" koja je vlasnik rudnika i u Boru i Majdanpeku, iz jugoistočne Azije i grada Sijamena doputovali su u Šangaj, da bi putovanje nastavili u Pekingu.

R. Nedić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track