Prejedanje oko praznika može da izazove napetost i nadutost u stomaku, gorušicu, podrigivanje, grčeve u crevima i bol u stomaku, dok kod osoba koje imaju čir, gastritis ili kilu prežderavanje samo može dodatno da pogorša stanje.

Prvi maj, Vaskrs i Đurđevdan - tri velika praznika ove godine su se zaređala u šest dana. Na prazničnoj bogatoj trpezi obavezno se nalaze svakojake đakonije od predjela, salata, raznih vrsta mesa, pečenja, kolača, torti, a uz sve to - za Vaskrs su tu i kuvana jaja. Kada se ljudi nađu pred tolikom ukusnom, ali umnogome i masnom hranom teško se mogu iskontrolisati.

Povodom toga Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je dao savete kako se hraniti nakon posta.

untitled1.jpg
Shutterstock 

- Nakon višenedeljnog posta većina ljudi se vraća uobičajenoj ishrani, ne vodeći računa o činjenici da se njihova ishrana u periodu posta značajno razlikovala od uobičajene ishrane. Za vreme posta iz ishrane se izbacuju namirnice životinjskog porekla i osnovu dnevne ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba. Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne začinjene hrane - navodi "Batut" i dodaje:

- Međutim, po završetku posta, na prazničnoj trpezi sačekaće nas sve ono čega smo se, u toku posta, odrekli. Voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, pečenjem, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a na prazničnoj trpezi će se naći i alkohol. Ukoliko uz ovako kaloričan obrok zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku.

Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen.

1713975359-cacakpredragmarinkovicpecenjarfotorina5.jpg
RINA 

- Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na 3–5 obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba započeti sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno - savetuje "Batut":

pecene-sardine-shutterstock-656469604.jpg
Shutterstock 

- Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko, odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti. U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova.

whatsapp-image-20220403-at-9.19.05-pm.jpg
Stefan Stojanović 

U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je i da vodimo računa o načinu pripreme hrane. Kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je reč o pripremi hrane. Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoleti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito posle posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme - zaključuje Institut za javno zdravlje Srbije.

Bonus video:

01:29
HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera! Izvor: Kurir televizija