OVO SU NAJČEŠĆI UZROČNICI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA, A ALKOHOL JE SAMO JEDAN OD NJIH! Danas mnogi prave reprizu 1. maja, VOZAČI OPREZ!
Foto: Kurir televizija

I DANAS OPASNOST U SAOBRAĆAJU

OVO SU NAJČEŠĆI UZROČNICI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA, A ALKOHOL JE SAMO JEDAN OD NJIH! Danas mnogi prave reprizu 1. maja, VOZAČI OPREZ!

Društvo -

Novinar Kurira Mladen Radulović izveštavao je o saobraćajnim nesrećama koje su se juče dogodile, a jedna od njih je nažalost imala smrtonosni ishod. Istakao je da će mnogi danas praviti tzv. reprizu 1. maja i da vozači zbog toga treba da budu na maksimalnom oprezu.

- Danas je drugi dan praznika i mnogi će verovatno napraviti reprizu uranka, što znači da će se danas ponovo piti i jesti, što naravno ne pogoduje situaciji za volanom. Opet upozoravamo i molimo vozače da budu veoma oprezni tokom današnjeg dana, čak i ako su potpuno i svesni za volanom. Iako su prisutni moraju da vode računa i o postupcima ostalih učesnika u saobraćaju - apelovao je Radulović.

Tokom jučerašnjeg dana stizale su jedna za drugom vesti o saobraćajnim udesima:

Mladen Radulović
foto: Kurir televizija

- Nažalost, juče su od ranih jutarnjih sati stizale informacije o saobraćajnim nesrećama. Najpre su se dogodile dve saobraćajke kod Crvenke i Kod Zrenjanina. Tu je povređeno nekoliko osoba, među njima i 13-godišnje dete. Oni su prevezeni u bolnicu. Kasnije su zabeležena još 2-3 udesa i oko 15 časova dogodio se teži udes na autoputu kod Bubanj Potoka, odnosno na mestu gde se spajaju obilaznica i autoput Beograd-Niš. Tri osobe prevezane su u urgentni centar sa težim povredama, ali kako saznajemo nisu u životnoj opasnosti. Ali, nažalost, sinoć je stigla vest da se oko 19 časova dogodila teška saobraćajna nesreća na putu Karlovčić-Petrovčić iza Surčina. Tu se dogodila velika tragedija. Stradao je 19-godišnji mladić. Prema prvim informacijama on najverovatnije nije video kružni tok, te je velikom brzinom udario u betonski stub i nažalost, stradao je na licu mesta.

Podsetio je na šta naročito treba obratiti pažnju ukoliko ste danas učesnik u saobraćaju.

- Prvi maj je dan kada su mnogi opušteni za volanom kada voze u takozvanoj prazničnoj atmosferi i zato upućujemo jedan veliki apel na vozače da ne sedaju za volan pod uticajem alkohola. Savetujemo svima koji ipak žele da sednu na put da bar dva sata pre polaska, odnosno sedanja za volan ne konzumiraju alkohol! To može bitno da popravi njihovo psihofizičko i motoričko stanje. Takođe, pre svega, apel na vozače da je najvažnije za volanom da gledaju pravo na put, da budu upućeni u celokupnu situaciju ispred i iza njih, što je glavni preduslov bezbednosti u saobraćaju - rekao je Radulović i dodao:

Mladen Radulović
foto: Kurir televizija

- Na magistralama morate znati da ukoliko vozite brzinom većom od 70 km na sat, veoma je teško upravljati automobilom u vanrednim okolnostima. Vozite polako. Ukoliko vozač koji vam dolazi u susret izgubi kontrolu, možete da reagujete na adekvatan način. Ako vozite preko te brzine, jednostavno ćete biti nemoćni da učinite bilo šta za svoju bezbednost. Pomenimo da je pri brzini od 100 km na sat, vreme koje prelazite za samo jednu sekundu skoro 28 metara, a put koji se prelazi da bi se auto zaustavio je zapravo zbir vremena reakcija vozača, odnosno vreme od kada vozač pusti gas i pritisne kočnicu i kasnije zaustavni put automobila, tako da uvek uračunajte to.

Još jednom je podsetio na najveće uzročnike saobraćajnih nesreća:

- Najveći uzročnici saobraćajnih nesreća su pre svega klasična odsutnost sa puta, dakle dekoncentracija. Tu je naravno i vožnja velikom brzinom bez kontrole i treći, znači glavni uzročnik je zapravo vožnja pod uticajem alkohola, odnosno pospanost, nažalost kad ljudi konzumiraju hranu celoga dana i kasnije sednu za volan može da ih sustigne umor, što je često fatalni uzrok teških nesreća, tako da jednostavno nemojte voziti ako niste odmorni.

05:02

OVO SU NAJČEŠĆI UZROČNICI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA, A ALKOHOL JE SAMO JEDAN OD NJIH! Danas mnogi prave reprizu 1. maja, VOZAČI OPREZ!

Osim na vozače, apeluje se i na pešake da budu pažljivi:

- Juče smo imali i jedan udes u Kruševcu gde je takođee stradao pešak koji je prelazio ulicu kada je na njega naletalo vozilo koje je išlo većom brzinom od dozvoljene I kao pešaci i kao vozači učinite sve da vladate svojim postupcima, Nije toliko važno da li ćete stići na odredište nekoliko minuta ranije ili kasnije, jer dovoljan je samo jedan sekund nepažnje da se jedan lep dan pretvori u tragediju. Imajte to na umu i molimo sve vozače da budu bezbedni i da sve učine kako bi mirno i sigurno stigli do svoje lokacije.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:14

Udes u Vlajkovicevoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track