SPECIJALNI PEDAGOG IZNELA ZASTRAŠUJUĆE PODATKE O PSIHIČKOM STANJU DECE, A SOCIOLOG TVRDI: Jedna pojava je koren svega! (VIDEO)
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Kurir Televizija

DAN KOJI JE SRBIJU ZAVIO U CRNO

SPECIJALNI PEDAGOG IZNELA ZASTRAŠUJUĆE PODATKE O PSIHIČKOM STANJU DECE, A SOCIOLOG TVRDI: Jedna pojava je koren svega! (VIDEO)

Društvo -

Povodom godišnjice od stravičnog masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, kao i ništa manje jezivog zločina u Duboni koji se dogodio sutradan, u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su specijalni pedagog, Nataša Andonovski, predsednik advokatske komore Srbije Veljko Delibašić i sociolog i stručnjak za bezbednost prof.dr Ilija Kajtez

Nataša Andonovski
foto: Kurir televizija

- Prošli smo kroz ova pitanja više puta. Ja ne vidim da se nešto bitno promenilo. Ne vidim da smo nešto menjali i preduzeli, a imali smo mnogo raznih ideja i predloga. Jednostavno nešto je trebalo učiniti. Ne da bismo rekli da mi to možemo da sprečimo. To ne možete nikad garantovati nigde. Ali smo mogli da uradimo neke stvari koje bi ove mlade ljude, ovu decu mogle da opuste od tog silnog stresa, od svih vrsta nasilja kojima su izloženi da li kod kuće ili u školi - rekla je Andonovski i dodala:

- Mogu odgovorno da kažem da su nam deca toliko anksiozna, toliko sklona suicidu, toliko sklona konzumiranju raznih psihoaktivnih supstanci i alkohola i svega. Ne vide izlaz. Ne vide uportište ni kod kuće ni u školi ni među vršnjacima.

Kajtez glavni uzrok zastrašujućih događaja vidi u potršačkom mentalitetu:

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

- Mi delimo sudbinu sveta. Ono što je najproblematičnije to je što je naša zamlja previše ušla u sferu tih zapadnih nevrednosti. Izvor i koren svega se zove potrošački mentalitet. Na svakom koraku vi u medijima slušate samo o potrošnji, o primanju, o nekakvm honorarima, o tome ko šta nosi, ko šta ima, ko je šta kupio. Deci je mozak preuzet tim nevrednostima - kaže Kajtez i dodaje:

- Tu smo mi izgubili tradicionalne vrednosti. Ne možete vi imati funkcionalnu porodicu ako nemate tradicionalnih vrednosti. Nigde nemate da se priča o dobroti, o hrišćanstvu, o empatiji, o potrebi da se neko ko je trenutno slab i nemoćan zaštiti. Šta mi čitamo? Mi čitamo ko je kupio kakvu vilu i ko se od koga rastao.

05:58

SPECIJALNI PEDAGOG IZNELA ZASTRAŠUJUĆE PODATKE O PSIHIČKOM STANJU DECE, A SOCIOLOG TVRDI: Jedna pojava je koren svega!

Delibašić se osvrnuo na pitanje smrtne kazne koje se aktuelizovalo nakon masakra u Ribnikaru i Duboni:

- Ja bih podsetio da postoji jedna opšta zabluda da problemi u društvu mogu da se rešavaju krivičnim pravom. Krivično pravo je veoma bitno, ali ono je samo pomoćno sredstvo. Propisivanjem bilo kakve krivične sankcije mi ne možemo sprečiti zločin. I u onim zemljama gde je propisana smrtna kazna za pojedina krivična dela ona se i dalje vrše. Što se tiče smrtne kazne to je nepriihvatljivo u našem društvu iz prostog razloga što to ne dozvoljava ne samo ustav i krivični zakon nego Evrpopska konvencija o ljudskim pravima s jedne strane. S druge strane naša država je članica Saveta Evrope, a uslov da budete član Saveta Evrope jeste da nemate smrtnu kaznu, tako da ta ideja nije uopšte prihvatljiva i na nju ne treba trošiti vreme.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:07

NAJCRNJI DAN ZA SRBIJU NAKON DRUGOG SVETSKOG RATA! Radulović: KAŽNJENI SMO jer su kriminalci i rijaliti zvezde postali VASPITAČI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track