Treći dan Poljoprivrednog sajma, u EU paviljonu, počeo je VIP panelom o kvalitetu hrane Srbiji i Evropskoj uniji, a nešto kasnije, u kuhinji su rukave zasukali Emanuele Žiofre i Tomaš Kuhta – ambasadori Evropske unije i Češke. Posetioci su se dobro zabavljali uz prašku šunku, češko pivo i aranćini – sicilijansku grickalicu.

01080838.jpg
Foto: EU info centar

- Spremao sam aranćini sa Sicilije, tipično sicilijansko jelo koje je postalo veoma popularna ulična hrana, rekao je ambasador Žiofre dok je demonstrirao svoje kulinarsko umeće na Sajmu. - Sprema se sa pirinčem, unutra je sos ragu i bolonjeze sa graškom. Sledi parmezan, zatim se uvalja u prezle, potom i prži. To je veoma lepo i relativno lako jelo za pripremu, rekao je Žiofre za EUpravo zato.

Govorilo se i o budućnosti tržišta premijum voća i povrća, kroz iskustvo kompanije “Zeleni hit” iz Batajnice; o važnosti biogasa za uklanjanje otpada, koji nastaje u poljoprivrednim gazdinstvima; o životnoj sredini kao osnovi za zdravu i bezbednu hranu, a stručnjaci iz Evropske banke za obnovu i razvoj predstavili su sistem finansiranja proizvoda i savetodavnu podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

010808389.jpg
Foto: EU info centar

Interesovanje publike ponovo je izazvala radionica o IPARD programu, a gledaocima su predočene i mogućnosti za konkurisanje u okviru evropske teritorijalne saradnje.

EU paviljon: Kulinarska diplomatija i održiva poljoprivreda

Danas, u utorak, 21. maja se govori o važnosti i rezultatima nedavno sprovedenog popisa poljoprivrede; zatim o iskustvima iz Austrije u održivoj poljoprivredi, danskim iskustvima vezanim za inovativne tehnologije u poljoprivredi, a Italijani će govoriti o lešnicima.

Ambasador Francuske, Pjer Košar, otvoriće panel o biljnom reproduktivnom materijalu.

0108107253.jpg
Foto: EU info centar

Reči će biti i o IPARD sredstvima, konkretno o merama 4 i 5, koje će tek biti dostupne domaćim poljoprivrednicima, a biće predstavljene i mogućnosti učešća u prekograničnim programima, i to sa drugim državama kandidatima - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Dobra zabava posetioce očekuje i u EU kuhinji – vreme ručka sa ambasadorom Francuske u Srbiji mirisaće na piletinu u kori od muskatnog oraščića, dok će holandsku gastronomiju „braniti“ male palačinke – poffertjes.

0108107264.jpg
Foto: EU info centar

Sajam je posetio i ministar poljoprivrede

Na štandu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar Aleksandar Martinović dočekao je delegacije Republike Malavi i Gabonske Republike, posetio je različite hale, i održao nekoliko sastanaka.

Dan dobavljača

U Kongresnom centru „Master” otvoren je Dan dobavljača – Agrobiznis 2024, na kojem se održavaju brojne konferencije i paneli o finansiranju prehrambene industrije, pripremi za nastup na sajmovima, razvoju dobavljačkih lanaca, digitalnoj transformaciji poljoprivrede i inovacijama u toj oblasti.

0108107269.jpg
Foto: EU info centar

Sutra je Porodični dan

U sredu, 22. maja cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Međunarodni poljoprivredni sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 800 dinara.

Promo