TREĆI DAN POLJOPRIVREDNOG SAJMA: Kvalitet hrane, biogas i evropske saradnje u fokusu
Treći dan Poljoprivrednog sajma, u EU paviljonu, počeo je VIP panelom o kvalitetu hrane Srbiji i Evropskoj uniji, a nešto kasnije, u kuhinji su rukave zasukali Emanuele Žiofre i Tomaš Kuhta – ambasadori Evropske unije i Češke. Posetioci su se dobro zabavljali uz prašku šunku, češko pivo i aranćini – sicilijansku grickalicu.
- Spremao sam aranćini sa Sicilije, tipično sicilijansko jelo koje je postalo veoma popularna ulična hrana, rekao je ambasador Žiofre dok je demonstrirao svoje kulinarsko umeće na Sajmu. - Sprema se sa pirinčem, unutra je sos ragu i bolonjeze sa graškom. Sledi parmezan, zatim se uvalja u prezle, potom i prži. To je veoma lepo i relativno lako jelo za pripremu, rekao je Žiofre za EUpravo zato.
Govorilo se i o budućnosti tržišta premijum voća i povrća, kroz iskustvo kompanije “Zeleni hit” iz Batajnice; o važnosti biogasa za uklanjanje otpada, koji nastaje u poljoprivrednim gazdinstvima; o životnoj sredini kao osnovi za zdravu i bezbednu hranu, a stručnjaci iz Evropske banke za obnovu i razvoj predstavili su sistem finansiranja proizvoda i savetodavnu podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.
Interesovanje publike ponovo je izazvala radionica o IPARD programu, a gledaocima su predočene i mogućnosti za konkurisanje u okviru evropske teritorijalne saradnje.
EU paviljon: Kulinarska diplomatija i održiva poljoprivreda
Danas, u utorak, 21. maja se govori o važnosti i rezultatima nedavno sprovedenog popisa poljoprivrede; zatim o iskustvima iz Austrije u održivoj poljoprivredi, danskim iskustvima vezanim za inovativne tehnologije u poljoprivredi, a Italijani će govoriti o lešnicima.
Ambasador Francuske, Pjer Košar, otvoriće panel o biljnom reproduktivnom materijalu.
Reči će biti i o IPARD sredstvima, konkretno o merama 4 i 5, koje će tek biti dostupne domaćim poljoprivrednicima, a biće predstavljene i mogućnosti učešća u prekograničnim programima, i to sa drugim državama kandidatima - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.
Dobra zabava posetioce očekuje i u EU kuhinji – vreme ručka sa ambasadorom Francuske u Srbiji mirisaće na piletinu u kori od muskatnog oraščića, dok će holandsku gastronomiju „braniti“ male palačinke – poffertjes.
Sajam je posetio i ministar poljoprivrede
Na štandu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar Aleksandar Martinović dočekao je delegacije Republike Malavi i Gabonske Republike, posetio je različite hale, i održao nekoliko sastanaka.
Dan dobavljača
U Kongresnom centru „Master” otvoren je Dan dobavljača – Agrobiznis 2024, na kojem se održavaju brojne konferencije i paneli o finansiranju prehrambene industrije, pripremi za nastup na sajmovima, razvoju dobavljačkih lanaca, digitalnoj transformaciji poljoprivrede i inovacijama u toj oblasti.
Promo
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore