Ambasador Italije za EUpravo zato: "Čim sam stigao, shvatio sam kolika ljubav postoji prema italijanskoj kulturi"
Foto: Stefan Stojanović

Ambasador Italije za EUpravo zato: "Čim sam stigao, shvatio sam kolika ljubav postoji prema italijanskoj kulturi"

Društvo -

Luka Gori je italijanski diplomata koji trenutno obavlja dužnost ambasadora Italije u Srbiji. Za Eupravo zato je govorio o odnosima dve zemlje, ali o tome šta još možemo da uradimo.

Povodom Nacionalnog dana Italije, a u susret proslavi 145 godina diplomatskih odnosa između ove države i Srbije, kao i 15 godina od potpisivanja strateškog partnerstva, razgovarali smo sa italijanskim ambasadorom o važnim temama koje povezuju ove dve zemlje. Sa velikim entuzijazmom, ambasador je podelio svoje uvide o značaju Nacionalnog dana Italije, trenutnim bilateralnim odnosima, ekonomskim i kulturnim vezama.

Kako Italija slavi svoj nacionalni dan i šta on predstavlja za italijanski narod?

Naš Nacionalni dan koji se obeležava 2. juna je dan kada je Italija izabrala republičko uređenje. Zato je to izuzetno važan dan, kada slavimo italijanske vrednosti i italijanski Ustav. Slavimo slobodu, demokratiju, jednakost i solidarnost.

Kako vidite trenutne odnose između Italije i Srbije?

Ove godine slavimo 145 godina od uspostavljanja diplomatskih veza između Rima i Beograda i takođe slavimo 15 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između Italije i Srbije. Tako da je to izuzetno važna godina za naše bilateralne odnose. Naše strateško partnerstvo se zasniva na četiri stuba: politički dijalog, ekonomska saradnja, regionalna stabilnost i evropska perspektiva Srbije.

Na koji način Srbija i Italija mogu produbiti svoju ekonomsku saradnju?

Kada govorimo o ekonomskoj saradnji, prošle godine smo imali dva biznis foruma između Italije i Srbije. Glavne oblasti na koje se fokusiramo jesu zelena i energetska diverzifikacija, tranzicija, poljoprivreda i poljoprivredna tehnologija i infrastruktura. Ovo su tri sektori za koje smatram da možemo unaprediti saradnju. Generalno, smatram da našu saradnju možemo unaprediti u svim sektorima sa važnim tehnološkim komponentama.

Luka Gori
foto: Stefan Stojanović

U Trstu smo potpisali pet važnih sporazuma, naročito sa našom Bankom razvoja. Potpisan je sporazum sa EPS-om od otprilike 100 miliona evra, i sa SACE-om, koja je još jedna važna italijanska finansijska institucija. Potpisana su dva sporazuma, jedan sa ministrom finansija i još jedan sa Telekomom Srbija, uz pomoć dve "push" strategije kako bismo našu razmenu još više razvili. Takođe smo osnažili našu institucionalnu prisutnost u Beogradu, jer CDP, SACE i Semester, tri najvažnije finansijske institucije u Italiji, su otvorile kancelarije u Beogradu, i imaju veoma važne finansijske namere da ulažu u našu razmenu i investicije.

Kako italijanska ambasada podržava kulturalnu razmenu između naših dveju zemalja?

Kulturalna razmena je ključna za bilateralne odnose između Italije i Srbije. Čim sam stigao ovde, shvatio sam kolika ljubav postoji prema italijanskoj kulturi. Ova godina je takođe stogodišnjica osnivanja italijanske ambasade. Tako da ćemo tu stogodišnjicu obeležiti sa bogatim kulturnim programom. Već smo počeli sa, na primer, dosta modnih događaja koji su se održali ovde, u ambasadi. Takođe smo organizovali divan koncert Stefana Bolanija na Kolarcu. Tek što smo otvorili veliku izložbu Mikelanđela Pistoleta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. U nadolazećim nedeljama posvetićemo se muzici, jer je ova godina takođe stogodišnjica Pučinijeve smrti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track