Grad Sremska Mitrovica ne podržava bilo kakvo nedolično ponašanje u javnom prostoru, pogotovo na prostorima memorijala, memorijalnih kompleksa, mestima sećanja i stradanja, kakav je Memorijalni kompleks "Spomen groblje u Sremskoj Mitrovici".

Grad svojim aktivnostima ne podstiče neprimereno ponašanje maturanata na prostoru Spomen-groblja i aktivno radi na širenju svesti o značaju događaja i kompleksa, naveli su za Kurir iz pi-ar službe Grada Sremska Mitrovica nakon što je Muzej žrtava genocida saopštio da su maturanti pravili žurku na mestu streljanja i oko 6.000 Srba, Jevreja i Roma koje su ubile ustaše i nacisti.

20240530-13-11-53facebook.jpg
Printscreen/Facebook/Sremskomitrovackiportal 
Muzikla u Spomen-grobljufoto: Printscreen/Facebook/Sremskomitrovackiportal

Gradonačelnica i njen kabinet, kako naveode, do sada nisu obavešteni o tome da su maturanti pravili žurku u tom kompleksu.

- Po saznanjima je zatraženo od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, kao ustanove nadležene za Spomen-groblje, od gradskih uprava za obrazovanje, ako i saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove i komunalne milicije da se izjasne o navodima da se na tom prostoru odigrala proslava završetka školske godine - navode i dodaju da maturske proslave i maturanti posebno oplemene grad, te da Grad godinama finansira maturske večeri za maturante osnovnih i srednjih škola, ali i besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednje škole.

hmcc1028enhancednr.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

- Posebno se vodi računa o bezbednosti maturanata i javnom redu i miru povodom završetka njihovog školovanja. Stoga je u utorak Gradska uprava za obrazovanje održala sastanak sa Aktivom direktora osnovnih i srednjih škola i predstavnicima Policijske uprave Sremska Mitrovica. Na sastanku je zaključeno da učenici - maturanti, imaju praksu da se poslednjeg dana nastavne godine okupe i proslave završetak škole na javnom prostoru. U službenoj belešci o održanom sastanku se navodi da je skrenuta posebna pažnja direktorima škola da se učenicima još jednom apeluje i skrene pažnja da je nedopustivo i nedolično ponašanjima na javnom prostoru, a posebno da je okupljanje na Spomen-groblju radi proslava zabranjeno. Gradska uprava za obrazovanje navodi da iz svega prethodno navedenog nije bilo očekivano da se maturanti okupe na tom prostoru.

foto: Kurir/D.Š.

Nastavak edukacije

- Zahvaljujući saradnji sa Muzejom žrtava genocida, Grad Sremska Mitrovica i Muzej žrtava genocida su organizovali predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola o tragičnom stradanju na lokalitetu iz 1942. i o samom Memorijalnom kompleksu. Grad Sremska Mitrovica ima u planu da nastavi sa praksom edukacije sa tendencijom proširenja broja časova edukacije, edukacije na samom lokalitetu, kao i postavljanje stalne muzejske zbirke otvorene za javnost u spomen kući na prostoru kompleksa. Nakon posete i predavanja koja su realizovali saradnici Muzeja žrtava genocida, svaka škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica je usvojila plan aktivnosti u kojem se predviđa dalja edukacij učenika na temu stradanja nevinih žrtava u Sremu tokom Drugog svetskog rata, a posebno u Sremskoj Mitrovici. Gradska uprava za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica navodi, kako je sada kraj nastavne i školske godine, zaključeno je na Aktivu direktora da se za sledeću školsku godinu mora intenzivnije raditi na ovoj temi - navode u pi-ar službi.

O događaju se, kažu u pi-ar službi, izjasnio Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, koji navodi da je kontaktirana služba obezbeđenja NINTEL d.o.o, koja je odgovorila da je grupa mladih ljudi u belim majicama ispisanim flomasterima došla na prostor Spomen groblja i donela ozvučenje, a da je služba obezbeđenja brzo reagovala, te su okupljeni na upozorenje napustili memorijalni kompleks. Dalje se navodi da ne postoje oštećenja spomeničkih elemenata usled ovog događaja i da ne postoje informacije o tome da li su u pitanju maturanti i iz kojih škola.