"KAKO SPREČITI PORODIČNO NASILJE?" Stručnjaci o prevenciji i problemima: Imovina je uvek tačka spoticanja
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"KAKO SPREČITI PORODIČNO NASILJE?" Stručnjaci o prevenciji i problemima: Imovina je uvek tačka spoticanja

Društvo -

Kada smo pre samo neki dan čuli za jos jedan akt nasilja koji se završio tragičnim ishodom, kada je žena ubila bivšu svekrvu, prvo smo se kolektivno zapitali, kao i na svaku drugu sličnu vest, do kada ćemo govoriti o tolikoj prisutnosti agresije i nasilja u porodičnim odnosima, dok bi sledeća pomisao mogla da bude - kako do toga uopšte dolazi?

Iz nešto drugačijeg ugla, onog svakodnevnog i sa željom da na vreme preveniramo ovakve kulminacije, razgovarali smo o porodičnim odnosima sa gostima emisije Puls Srbije: prof. dr Snežanom Nenom Šantić, predsednicom Udruženja penzionera GO Stari grad i novinarkom Kurira, Ljiljanom Stanišić.

- Mi u Udruženju penzionera imamo savetovalište koje već 15 godina radi i preko 65.000 ljudi je prošlo kroz to savetovalište. Vrlo često su pritužbe na odnose koji se poremete. Problemi najčešće kreću zbog porodičnih problema. Kada dođe novi član porodice, često čujete da sve ide u redu dok ne dođe snajka. Percepcija novog člana porodice o tome kako treba da se živi u toj kući može izazvati sukobe, posebno oko imovine. Imovina je uvek tačka spoticanja. Ako se ne priča o tim problemima, oni se nagomilavaju. Stariji imaju drugačiju sliku sveta i često misle da znaju više od mladih. Mnogi mladi traže od roditelja ili baka i deka da prodaju imovinu kako bi se obezbedili finansijski. Moramo se setiti da smo svi deo porodice i da poštujemo jedni druge - istakla je Šantić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Pre svega je važno poštovanje. Mladi treba da ukažu poštovanje starijima, ali i stariji treba da pokažu razumevanje za mlade. Važno je prilagoditi se zajedničkom životu. Ja sam imala sreće da imam dobar odnos sa porodicom mog supruga, ali znam da to nije uvek slučaj. Strpljenje je ključno. Mladi ne treba da se zalete i razvedu zbog nesuglasica sa starijima. Treba raditi na odnosima i razumeti jedni druge. Ako postoji poštovanje, može se izgraditi kvalitetan odnos, bez obzira na izazove - rekla je Stanišić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

10:45

ŽIVI NA SILU SA MUŽEM IAKO JE PODNET ZAHTEV ZA RAZVOD! Novosađanka za Kurir: Jezivo je, deca žive u prljavštini SVEKRVA SE USELILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track