METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO GDE ĆE SE DANAS "SRUČITI NEBO"! Evo gde se očekuju obilniji pljuskovi sa grmljavinom
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TELEVIZIJA

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO GDE ĆE SE DANAS "SRUČITI NEBO"! Evo gde se očekuju obilniji pljuskovi sa grmljavinom

Društvo -

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je upozorenje da zbog snažnog nevremena koje se očekuje, a na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina, koje bi mogle da prouzrokuju bujične poplave.

Zbog predstojećeg nevremena, za pojedine delove zemlje izdat je i crveni meteoalarm. Novinarka Kurir televizije Ksenija Stojiljković pitala je čuvenog meteorologa Nedeljka Todorovića za detaljniju prognozu za naredni period.

- Vremenske prilike se ponavljaju bukvalno istim intenzitetom i raspodelom, ali karakteristika letnjih pljuskova je takva da je raspodela takvih pljuskova neravnomerna. Znači negde možda padne neka kap, a negde možda bude toliko kiše da bude neka bujična poplava ili gradska poplava u tom smislu, kao što je u Beogradu sinoć oko ponoći bilo dosta vode na ulicama, mada ni to nije neki velik intenzitet. U Beogradu je sinoć palo između 10 i 20 litara po kvadratnom metru, a zna da bude i po 40 i 50, znači nije bilo neko žestoko nevreme, ali u svakom slučaju i danas ima izgleda da u pojedinim delovima Srbije. Teško je prognozirati tačno mesto unapred, nego tek kad se stvori grmljavinski nepogodski oblak, onda u narednih sat do dva možda se kaže tačna lokacija ili približno tačna lokacija njegovog kretanja i koje mesta mogu da budu zahvaćena, zato na sajtu RHMZ postoje informacije, najava o predstojećem nevremenu - objasnio je Todorović.

02:30

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO GDE ĆE SE DANAS SRUŠITI NEBO! U maju se tek zahuktalo, junski pljuskovi su MNOGO ŽEŠĆI

Meteorolog je potom dodao kojim područjima naše zemlje i danas prete obilnije padavine.

- Danas popodne, lokalni pljusak sa grmljavinom, nešto obilnije padavine će biti u Podrinju, Vojvodini, na severoistoku Srbije, eventualno i na području Beograda, s tim da bi intenziteti bili slični kao i sinoć. Glavnina događaja je bila na području Beograda, južno od Beograda praktično skoro nije padalo ništa, tako da je to rizik prognoze, a i to je karakteristika vremenskih prilika u junu mesecu, kao i tokom leta.

Prokomentarisao je i izglede vremena za predstojeće leto.

- Ako gledamo proleće za ta tri meseca bilo je više sušnog vremena, sem maja meseca koji je takođe, praktično, prolećni mesec, ali maj je karakterističan upravo po kiši i pljuskovima i velikom broju dana sa kišom, bez nekih visokih, ekstremnih temperatura. Rekao bih da se u maju tek zahuktava situacija sa mogućim grmljavinskim pljuskovima, što se događa sad u junu pa čak i u julu. U junu mesecu, za razliku od maja, biće manji broj dana sa kišom, ali zato kad se dese pljuskovi biće žešći i obilniji u tom smislu da je veća verovatnoća za lokalne nepogode.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:07

Nevreme u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track