Ministar kulture Nikola Selaković danas je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića uručio Sretenjski orden drugog stepena mitropolitu Didimotihe, Orestijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve Damaskinu.

U Istorijskom muzeju Srbije svečanosti je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije. Ministar Selaković je uručio "našem osvedočenom bratu i prijatelju" mitropolitu Damaskinu odlikovanje za pružanje značajnog doprinosa negovanju kulture sećanja, za očuvanje pravoslavlja i učvršćivanje bratskih veza između srpskog i grčkog naroda.

foto-6.jpg
Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo Kulture

- Damaskin je na čelu mitropolije koja je bila poprište događaja važnih za srpsku istoriju, o čemu se u Srbiji vrlo malo zna, jer je to mesto koje predstavlja prvi bedem hrišćanske Evrope od nadiranja inovernika u 14. veku. Na prostoru te mitropolije vojska cara Dušana se prvi put suočila sa osmanlijskom vojskom u bici kod Didimotike. Ključni događaj od značaja za hrišćansku Evropu se odigrao na području mitropolije - 26. septembra 1371. godine srpska vojska u bici na Marici se sukobila sa turskim odredima - rekao je Selaković i dodao:

foto-7.jpg
Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo Kulture

- U krvavoj bici u kojoj su hrišćani izgubili, otvorena su vrata prodora Osmanlija na Balkan, a svi kasniji događaji su bili logična posledica tog. Odlikovanje dobijate za kulturu sećanja na maričku pogibiju i stradanje cveta srpske i hrišćanske vlastele. Sačuvali ste je od zaborava onda kada je bila zaboravljena u matičnoj zemlji - naglasio je Selaković.

foto-10.jpg
Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo Kulture

Ministar je kazao i da Damaskin svake godine 26. septembra služi liturgiju i moli se za duše naših ratnika.

- Innicirao sam da bude podignuto spomen obeležje, a grčki mitropolit je rekao da su potrebni spomenik i hram na mestu Maričke bitke. Odlikovanje odlazi bratu Grku koji je sačuvao nešto što smo mi gotovo potpuno zaboravili -istakao je ministar kulture.

Mitropolit Damaskin je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, ministru Selakoviću i u svom obraćanju pomenuo da do pre 15 godina ništa nije znao o Maričkoj bici.

Ministarstvo Kulture SELAKOVIĆ URUČIO SRETENJSKI ORDEN GRČKOM MITROPOLITU DAMASKINU: Za očuvanje pravoslavlja i učvršćivanje bratskih veza naroda

- Tokom posete selima u tom kraju čuo sam o žrtvi koju su podneli Uglješa i Vukašin, i predanje da je tada reka Marica bila crvena od krvi. Od tada smo bez većih očekivanja uveli tradiciju pomena svima koji su stradali. Ovo danas je čudo, jer smo krenuli skromno da to radimo, bez učešća javnosti, i došli smo dovde. Veliku pomoć nam je pružao manastir Simonopetra na Svetoj gori, čiji je jedan od ktitora bio despot Uglješa - kazao je Damaskin i nastavio:

- Marička bitka je poruka jedinstva među balkanskim narodima, bez obzira na etničku pripadnost, koji treba da se bore za zajedničke hrišćanske ideale.

foto-9.jpg
Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo Kulture

Posle svečanosti ministar Selaković i mitropolit Damaskin su obišli postavku Istorijskog muzeja Srbije.

Bonus video:

Kurir televizija "ONI KOJI SU GLASALI ZA PRIJEM KOSOVA JEDNOG DANA ĆE CRVENETI" Selaković: Dobro upamtiti one koji su tog dana BILI UZ SRBIJU