ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ OTVORIO KONFERENCIJU SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE Nastavak tradicije kraljevske porodice u podršci lekarima
Foto: privatna arhiva

u beogradu

ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ OTVORIO KONFERENCIJU SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE Nastavak tradicije kraljevske porodice u podršci lekarima

Društvo -

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina zvanično su danas otvorili 14. Konferenciju srpske medicinske dijaspore u hotelu "Crowne Plaza" u Beogradu. Kao i svih prethodnih godina, Njihova Kraljevska Visočanstva su pokrovitelji ovog značajnog okupljanja stručnjaka, koje je ponovo na jednom mestu skupilo skoro 2.000 lekara radi razmene znanja i iskustva, uz učešće istaknutih predavača iz Srbije i inostranstva, članova srpske dijaspore, ali i brojnih uglednih stranih učesnika.

Polazeći od činjenice da je medicina nauka u kojoj se nova dostignuća ostvaruju skoro svakodnevno, gde je razmena znanja i iskustava u svakoj oblasti zdravstvene zaštite od najveće važnosti, ova tradicionalna konferencija prati viziju Njenog Kraljevskog Visočanstva da omogući lekarima iz Srbije i svih delova sveta da stvore i unaprede profesionalne odnose i dele svoja znanja sa kolegama širom planete. Okupljanje lekara i eksperata iz različitih oblasti medicine omogućava stalno unapređenje saradnje, stručnosti i profesionalnog rada zdravstvenih radnika u Srbiji i Republici Srpskoj, a time i celokupnih zdravstvenih sistema naše zemlje.

Konferenciju su zvanično otvorili Njihova Kraljevska Visočanstva, koji su pozdravili partnere, sponzore i učesnike i zahvalili se svima na velikoj pomoći i podršci ovom stručnom skupu. U svom govoru, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je naglasio da ova konferencija predstavlja nastavak tradicije Kraljevske porodice u pomaganju i podršci bolnicama i lekarima, da je to nešto što su kao važnu dužnost u njihovom služenju narodu činili svi njegovi preci.

Srpska medicinska dijaspora, Aleksandar Karađorđević
foto: privatna arhiva

Na svečanom otvaranju su se obratili i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, prof. dr Ferenc Vicko, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Lazar Davidović, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, dr Fabio Skano, predstavnik Lekarske komore Srbije, dr Danilo Jeremić, predstavnik Srpskog kraljevskog medicinskog udruženja, prof. dr Arsen Ristić, članica organizacionog odbora i dekanica za kliničke i translacione nauke Medicinskog fakulteta klinike Mejo u SAD-u, prof. dr Vesna Garović i član Kraljevskog medicinskog odbora i Krunskog saveta, prof. dr Aleksandar Simić.

U okviru programa otvaranja, svi prisutni su imali priliku da se podsete i duge tradicije srpske medicine, sa korenima koji sežu više od 800 godina u prošlost, ali i zaostavštine Kraljevske porodice kada je pomaganje zdravstvu u pitanju. Pored toga, Profesor Simić je u svojoj prezentaciji podsetio da je u trenutku dolaska Kralja Petra Prvog na presto Srbije u Beogradu bila jedna bolnica, i prikazao sve koje su nakon toga izgrađene i otvorene zahvaljujući Karađorđevićima, od kojih većina i dan danas služi na korist našem narodu. Zaključio je osvrtom na ogroman doprinos Prestolonaslednika i Princeze u današnjem vremenu, istakavši da „nema bolnice u Srbiji koju oni nisu pomogli“.

Izrazivši zahvalnost za višegodišnju uspešnu saradnju, profesor Vicko je istakao rešenost Ministarstva zdravlja da nastavi sa kreiranjem zakonskih okvira, kao i sa daljim ulaganjima u Kliničke centre i bolnice, kako bi zdravstveni sistem Srbije nastavio da napreduje. U svom pozdravnom pismu za sve učesnike, ministar zdravlja Srbije, dr Zlatibor Lončar je istakao da je duboko ubeđen da naši lekari koji rade u drugim zemljama mogu značajno da doprinesu razvoju medicinske nauke u Srbiji, prenoseći svoja iskustva i deleći znanje sa našim medicinarima, ali i da naši stručnjaci imaju mnogo toga da pokažu svojim kolegama iz inostranstva, jer svojim znanjem, profesionalnim dostignućima i doprinosom zdravstvenom sistemu Srbije mogu biti dobar primer svakom lekaru iz najrazvijenijih zemalja. Ministar je zaključio da susreti lekara, poput Konferencije srpske medicinske dijaspore, predstavljaju značajan zamajac unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj zemlji, što je zajednički cilj ne samo svih zdravstvenih radnika već i svih nas.

1 / 10 Foto: privatna arhiva

Pored stručnih predavanja, Njihova Kraljevska Visočanstva će biti i domaćini svečanog prijema i večere za organizatore i predavače u Belom dvoru večeras. Takođe, drugog dana konferencije, 25 studenata sa 5 medicinskih fakulteta (univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini) će predstaviti svoje radove u okviru posebne sesije. Stručna komisija će odabrati najbolja 3 studenta, koji će dobiti odgovarajuće nagrade.

„Pre četrnaest godina imala sam želju i san. Znala sam da naša dijaspora ima snažnu želju i volju da pomogne našoj zemlji, isto kao što ima i danas. Takođe sam vrlo dobro znala koliko cenjenih stručnjaka ima među našim ljudima u inostranstvu, ali i koliki potencijal i znanje poseduju naši doktori u Srbiji i htela sam da to pokažem svetu. Moja je želja bila da pomognem našim doktorima da se povežu sa svojim kolegama širom sveta, da razmenjuju svoja znanja, ali i da stvaraju nova prijateljstva. Imala sam san, viziju kako to da ostvarim, dovođenjem naše dijaspore u Srbiju. Sada kada se taj san ostvario, kada vidim koliko je ova Konferencija rasla i napredovala, kako svake godine imamo sve više predavača i učesnika, moje srce je ispunjeno radošću i ponosom.

Srbija ima zavidno nasleđe u medicinskoj nauci, imamo veoma dobre i visoko kvalifikovane doktore. Radom na ovoj konferenciji, dajemo svoj doprinos održavanju tog nasleđa na najvišem nivou. Nastavićemo da gradimo ove mostove znanja i prijateljstva kako bi dragocena medicinska iskustva između dijaspore i Srbije nastavila da se razmenjuju. Veoma je važno da doktori imaju ovu priliku da dele ideje u svojim oblastima stručnosti. Nadam se da ćete moći dalje da delite stečeno iskustvo sa svojim kolegama i tako pomažete svojim pacijentima, ali i svim građanima vaših zemalja,” izjavila je Nj.K.V. Princeza Katarina ovom prilikom.

Konferencija srpske medicinske dijaspore održava se pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, u organizaciji Srpskog kraljevskog medicinskog udruženja i Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Lekarske komore Srbije, Svetske zdravstvene organizacije i Kraljevskog medicinskog odbora.

Sledeća Konferencija srpske medicinske dijaspore će se održati od 12. do 14. juna 2025. godine.

Bonus video:

07:57

NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNU TVRĐAVU Aleksandar I Karađorđević izgradio DIVA U ZEMLJI, a niko nije znao za to GRAD IMAO OVU ŠIFRU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track