"ŽENI MOŽETE IZVUĆI BEBU IZ MATERICE, ALI IZ GLAVE NIKAD" Ginekolog: Nekima se posle prekida trudnoće javljaju i SUICIDALNE IDEJE
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir televizija

"ŽENI MOŽETE IZVUĆI BEBU IZ MATERICE, ALI IZ GLAVE NIKAD" Ginekolog: Nekima se posle prekida trudnoće javljaju i SUICIDALNE IDEJE

Društvo -

Kruševljanka Emilija Vesić (20) iz Kruševca je u 16. godini života rodila devojčicu Anđeliju. Svake godine u Srbiji se registruje oko 500 maloletničkih trudnoća, a 2020. Emilija je bila jedna od njih, i tu je njen život dobio neuobičajeni zaokret.

Ovo je bila tema jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji, a gost urednice i voditeljke Snežane Petrović bio je ginekolog Vanja Milošević.

Vanja MIlošević
foto: Kurir televizija

- Ovo je možda najveće životno iskušenje sa kojima se pre svega susreću mlade dame, a i mi kao struka. Jer u situaciji kada možete samo savetodavno i obrazovno da nastupite, onda vi nemate druge mogućnosti nego da možda samo radite na toj prevenciji i pre svega na prosvećivanju mladih ljudi. Jer ovde ovaj primer je jasno pokazao da medicina, to jest fiziologija, dozvoljava da dete rodi dete. Ja bih pre akcenat svoj iskoristio da podignemo nivo svesti kod mladih ljudi. Jer posebno kada se radi o toj kategoriji, a tu su pre svega hormoni, strasti, nagoni, znatiželja nekad, pre svega nerazumevanje i neshvatanje situacije, onda vi i nemate druge mogućnosti - kaže dr Milošević i napominje:

- Kada mladim ljudima pričate o upotrebi kondoma, o kontracepciji, oni uglavnom prevrću očima. U situaciji kada teško možete o tim stvarima da pričate sa roditeljima jer to su još uvek neki tabui. Možda bi razgovori sa iskusnim, pre svega dobronamernim, a stručnim ljudima poput, recimo ginekologa, ali zašto ne, psihologa, psihijatara, socijalnih radnika, vas iz medija podigli taj nivo prosvećenosti. Vi znate da se ja dugo već zalažem da se uvođenje zdravstvenog vaspitanja sa posebnim osvrtom na seksualno vaspitanje i da se uvede kao obavezan čas jednom mesečno.

09:59

ŽENI MOŽETE IZVUĆI BEBU IZ MATERICE, ALI IZ GLAVE NIKAD Ginekolog: Nekima se posle prekida trudnoće javljaju i SUICIDALNE IDEJE

Razgovor se potom dotakao i velikog rizika prekida trudnoće u tako mladim godinama.

- Mi se komplikacije setimo tek kad nam se lično dese. Svaka hirurška intervencija, posebno kada je taj nasilan prekid, nosi izazove. Jer to je jedna hirurška intervencija kada vi evakuišete jedno tkivo, ne znajući kakva je reakcija pre svega organa, materice, ali i opšteg organizma. Komplikacije, infekcije, masovna krvarenja, a kasnije uvod u sterilitet su samo razlozi zbog kojih teško da će bilo koje pacijentkinje da odustanu od tog čina. O psihološkim i psihičkim poremećajima, i da ne pričam, često te osobe koje u tako ranoj mladosti naprave takav čin, suoče se se grižom savesti, depresijom, nekad čak i suicidim idejama koje im se javljaju celog života. Što bi jedan moj profesor lepo rekao, da ženi možete da evakuišete, izvučete bebu iz matrice, ali iz glave nikako.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:03

PORAĐANJE U KUĆNIM USLOVIMA ILI U PORODILIŠTU? Ginekolog: Ako dođe do ovih komplikacija, van bolnice se može ugroziti život bebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track