"VOZAČ NIJE MOGAO DA PODIGNE NJEN KOFER KOLIKO JE BIO TEŽAK" Putnici doživeli šok kada je žena rekla šta je ponela sa letovanja
Foto: Shutterstock

"VOZAČ NIJE MOGAO DA PODIGNE NJEN KOFER KOLIKO JE BIO TEŽAK" Putnici doživeli šok kada je žena rekla šta je ponela sa letovanja

Društvo -

Od 1. juna važe nova pravila za putovanja autobusima, a tiču se prtljaga i posebno važe sa sve putnike koji autobusom idu na letovanja.

Moraju se poštovati pravila o težini prtljaga zbog bezbednosti, a to u praksi znači da ako autobusom putuje do 90 putnika svako može da ima jedan kofer od oko 23 kilograma, ali ima i onih koje nose više.

Oni koji putuju avionom već su navikli na ograničenja težine prtljaga koji mogu da unesu, Međutim, i za one koji putuju autobusom na odmor od nedavno postoje slična pravila.

Šta kažu putnici

Da li su putnici poštovali nove propise za prtljag u autobusu?

autobus, putnički autobus
foto: Shutterstock

"Poštovali smo pravila, jedan kofer po osobi i po jedna torba za autobus", kaže putnica koja za Kušadasi ide sa porodicom.

"Svako od nas ima jedan kofer i nešto gore u autobusu za usput. Idemo na letovanje, uglavnom ćemo biti samo u kupaćim kostimima. Ne treba ništa specijalno da se nosi", kaže druga putnica.

"Spakovala sam kofer i torbu, po preporuci i to je dovoljno za nas starije, ne treba nam više", kaže penzionerka koja ide u Tursku.

"Ja se spakujem u jedan kofer uvek, a ovi kojima je potrebno više od toga ili će se naučiti ili će platiti", kaže putnik iz Niša koji ide sa porodicom.

"Lakše je sada, ne dižemo puno prtljaga"

A da li je vozačima sada lakše sa novim propisima.

"Lakše je, ne dižemo mnogo prtljaga i nema više ručnih frižidera i suncobrana, samo po jedan kofer primamo i to je to", rekao je vozač Filip Jovanović.

putovanje, turisti, putnici, koferi
foto: Shutterstock

"Putnici su zadovoljni, ima dovoljno mesta za sve stvari i kofere pošto je to bila glavna tema. Mislim da su ispoštovali sva nova pravila koja postoje i da nema nikakvih problema", kaže Aleksandar Jelenković, turistički radnik.

Pravila oko prtljaga za sve turiste koji putuju preko turističkih agencija oduvek su postojala, kaže vlasnik niške agencije Milan Petković.

"Putnici po pravilu mogu da ponesu jedan prtljag težine 23 kg i dimenzija 70x50x40 cm što je više nego dovoljno za letovanje. Preko toga, naravno da mogu da ponesu prtljag, ali moraju da vode računa da je prostor ispod sedišta, u prevoznom sredstvu ograničen. I kad idete svojim kolima nikad ne nosite 5 kofera, nego se spakujete u odnosu na veličinu gepeka, to isto važi i ovde", kaže Petković.

Bizarni slučajevi sa prtljagom

Iako se iz agencije trudi da putnicima izađu u susret zbog fizičkog ograničenja prostora za prtljag u autobusu ne mogu baš u svakoj situacija.

putovanje, koferi, kofer
foto: Shutterstock

"Pre nekoliko godina putnik je došao sa paletom pločica koje je hteo da preveze iz Grčke za Srbiju. To je bilo jako opasno jer ta paleta je bila teška nekoliko tona i to bi probilo pod autobusa", priča Petković.

A bilo je i bizarnih zahteva.

Kamenje za kiseo kupus, uspomena sa letovanja

"Interesantna situacija je bila i kofer koji je sigurno bio težak preko 70 kg i kojeg vozač nije mogao da podigne i ubaci. Kad smo pitali gospođu šta je unutra, ona je rekla da ima lepo kamenje za kiseo kupus i da je ponela za ceo komšiluk", priča.

Nije samo težina prtljaga važna. Putnicima se skreće pažnja da vode računa i o carinskim propisima, odnosno o tome šta se sme legalno preneti preko granice.

Životinje i biljke bez posebnih dozvola ne smeju da se prenose preko granice.

Kurir.rs/Blic/Preneo: D. P.

Bonus video:

00:28

Vozač izgubio kontrolu, pa udario u semafor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track