"KADA SAM DECI KUPIO VODU, SKAKALA SU OD SREĆE": Marko iz Srbije otišao u Afriku da iskopa bunare za mališane!
Foto: Privatna Arhiva

veliki humanitarac

"KADA SAM DECI KUPIO VODU, SKAKALA SU OD SREĆE": Marko iz Srbije otišao u Afriku da iskopa bunare za mališane!

Društvo -

Profesor sporta i veliki humanitarac Marko Nikolić (36) iz Vranja, koji je već pomogao mnogim ljudima u Srbiji, otputovao je u Ugandu gde mu je cilj da sa svojom prijateljicom Tamarom Misirlić (22) izgradi barem dva bunara i tako pomogne ljudima te daleke afričke zemlje!

Marko Nikolić
foto: Privatna Arhiva

On je u Ugandu stigao u ponedeljak i već se bacio na posao.

- Zatekli smo jako tužan prizor. Deca tamo bukvalno nemaju vodu. Kada sam im kupio vodu, skakali su od sreće. Tamara i ja vredno radimo po ceo dan. Pored toga što pomažemo u kopanju bunara, spremamo im i hranu. Po ceo dan smo sa njim i bićemo dok im ne napravimo bunare - priča Marko za Kurir i dodaje da svakog dana moraju da prelaze po nekoliko kilometara kako bi im doneli vodu.

Marko Nikolić
foto: Privatna Arhiva

Marko je, inače, ranije za Kurir ispričao da deca u Ugandi svakog dana sa balonima prepešače po 10 kilometara kako bi doneli vodu u selo.

Marko Nikolić
foto: Privatna Arhiva

- Ali i to je nedovoljno! Sve to je stvarno žalosno, tako da smo odlučili da doniramo svoj lični novac kako bi im pomogli. Međutim, nismo želeli samo da im pošaljemo već i da budemo 100 odsto uključeni u sve, da pomognemo da se ti bunari iskopaju...

Marko Nikolić
foto: Privatna Arhiva

Marko je rekao i da su ga ljudi, ne jednom, pitali zašto ide na kraj sveta da pomogne nekom, ali on kaže da želi da svi vide koliko su Srbi dobri, humani ljudi:

- Jedan bunar obezbeđuje minimum oko 20 porodica, a plan je da im Tamara i ja pomognemo da se izgradi minimum dva. Pored toga ćemo im obezbediti odeću, igračke, hranu... Ako budemo imali podršku dobrih ljudi, obezbedićemo i više od toga.

Marko Nikolić je inače veliki humanitarac, čija dela su vredna divljenja. On je 2018. pretrčao 1.000 kilometara od Niša do Atine kako bi se skupio novac za lečenje bebe Teodore iz Aleksinca, peo se na Kilimandžaro kako bi pomogao trima ženama iz Vranja, pretrčao je pustinju u Maroku za malog Maksima iz Niša... Ali njegova misija ne prestaje - 1. septembra planira da za našu decu obolelu od raka pređe 2.500 kilometara.

Marko Nikolić
foto: Privatna Arhiva

Plan je da veslajući kajakom pređe 200 kilometara, da vozi bicikl 1.600 i istrči 700 kilometara. Trka će trajati 35 dana i ovo će biti jedan od najvećih ovakvih poduhvata u Evropi. Preduzimajući ove fizički i psihički teške poduhvate, Marko je stekao puno pratilaca na društvenim mrežama koji su pomogli donirajući novac za bolesne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja