Pronađeni mamac za lisice, iako nije opasan za ljude, ne treba ga dirati. U narednih osam dana milion njih će pasti na tlo cele zemlje.

Više desetina aviona sa više od milion mamaca za lisice u kojima se nalazi vakcina lete iznad Hrvatske. Naime, u toku je vakcinacija lisica protiv besnila, a sprovodi se – iz vazduha. Kolačići sa vakcinom bacaju se širom zemlje sa izuzetkom jadranskih ostrva.

Po jedan kolačić sa vakcinom izbacuje se na svakih 90 metara, a u jedan avion može da stane i do 10.000. U narednih osam dana milion njih će pasti na tlo cele zemlje.

- Mamci za oralnu vakcinaciju lisica sadrže oslabljen soj virusa besnila, sadrži i antibiotik koji se doživotno deponuje u kostima i zubima lisica i služi kao marker da se dokaže da li je lisica pojela mamac. Objasnila je za Danas.hr Ivana Lojkić, voditeljica Nacionalne referentne laboratorije za bjesnilo Veterinarskog instituta.

lisica.jpg
YouTube prtscr / Fox News 
foto: Youtube prtscr / Fox News

Cilj je da lisice postanu imune na besnilo tokom sezone parenja. Mamci ispušteni iz aviona su najefikasniji. Ako neko nađe mamac, iako je bezopasan za ljude, ne sme da se dira.

- Ne sme se pomerati sa prvobitne lokacije. Ako ga građani zateknu u dvorištu, onda apelujemo na njega da se izmjesti van dvorišta uz korištenje plastičnih bordera - rekla je za Danas.hr Tihana Miškić, načelnica Odjeljenja za krizno planiranje, biosigurnost i procjenu rizika.

Miškić apeluje i na građane da u ovom periodu vode računa o svojim ljubimcima i da ih drže pod nadzorom narednih 30 dana.

"Učinite ovo da smanjite mogućnost da psi dođu u kontakt sa ovim mamcem".

Inače, poslednji slučaj besnila lisica u Hrvatskoj zabeležen je pre 10 godina.

Kurir.rs./Poslovni.hr/Prenela S. Č.

Bonus video:

Kurir televizija MAPA ŠPIJUNSKIH AVIONA KOJI IZVIĐAJU RUSIJU! Ignjatović: leteo je ukupno 18 sati, a SRPSKI AVION PRAĆEN SVE DO ČIKAGA?