Uz pomoć veštačke inteligencije kreiraju se lažni snimci koji pozivaju na investicije, otkrivanje podataka i slično.

Ovim povodom emisije Puls Srbije bili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i Saša Živanović, stručnjak za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

sequence-02.00-26-02-20.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ova tehnologija koju nazivaju dipfejk tehnologijom, ona je nastala na redit mreži. U pitanju su lažni video zapisi koji koriste lažni tuđi identitet tj. lice. Ono što je bitno za građane jeste da moraju da se edukuju o veštačkoj inteligenciji i kako da je prepoznaju - rekao je Živanović i dodao:

- Ono na šta treba obratiti pažnju jeste sinhronizacija otvaranja usta sa glasom kao i trepataji oka. Ako su nekom stalno otvorene oči verovatno je da je lice lažno. Takođe treba obratiti pažnju na sve što se nalazi u okolini lika. Da biste napravili kvalitetan snimak mora se imati kvalitetan material. Zato su javne ličnost korišćene jer o njima ima mnogo materijala.

Obradović je konstatovao da je neophodno edukovati stanovništvo o veštačkoj inteligenciji kako bi se izbegle moguće opasnosti i prevare.

sequence-02.00-22-11-13.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Mi imamo situaciju koja našu populaciju čini ranjivom. Generacija koja nije odrasla sa internetom ulazi u sajber prostor i oseća se potpuno novom. Na njih sve te naredbodavne poruke tipa "zaštitite vaš telefon i odmah kliknite", deluju veoma uverljivo. Oni svoje odrastanje nisu zabeležili na internetu kao mlađe generacije kojima su takve pojave poznate i zbog toga će se lakše upecati. Zato treba da se edukuju o tome kako da prepoznaju te sadržaje.

kurir televizija OPASNOST OD LAŽNIH SNIMAKA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE! Stručnjak: Može savršeno oponašati lice i glas, evo kako da je prepoznate!

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

Kurir TV "VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA SVE ULOGE!" Meri Henderson o ZAPANJUJUĆEM NAPRETKU AI-a: Uglavnom SENIORI gube pozicije!