Svršeni osmaci, danas su u okviru završnog ispita rešavali test iz matematike, a najviše ih je namučila geometrija i zadatak sa računanjem zapremine kupe.

Male maturante geometrija je prilično preznojila, a posebno 20. zadatak sa izračunavanjem zapremine kupe. Pored toga pomučili su se i oko zadataka sa razlomcima, kao i sa izračunavanjem pulsa sa procentima.

Učenici beogradske OŠ "Drinka Pavlović" sa kojima smo razgovarali rekli su nakon polaganja da je ovaj test bio teži nego onaj koji su imali na probnom završnom ispitu.

mala-matura.jpg
Marina Lopičić 
foto: Marina Lopičić

- Bio je težak test, teži od probnog. Tekstualni zadaci su bili najteži i oni gde smo trebali da izvedemo ceo postupak, geometrija je bila najteža, nisam uradila dva zadatka - rekla nam je jedna učenica.

Njen drug nije znao da uradi poslednja tri zadatka:

- Imali smo dve spojene kupe i trebalo je da izračunamo zapreminu. Bio je neki nepoznati razlomak da se izračuna i dobili smo da izračunamo puls sa procentima.

Treći test

Najviše birali geografiju

Učenici sutra polažu test iz izbornog predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija i fizika), a najviše njih odabralo je geografiju. Na izbornom testu moguće je osvojiti najviše 12 bodova, dok se na testovima iz srpskog i matematike može osvojiti po 14. Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu najviše 40.

Budući srednjoškolci su se žalili na zadatke sa razlomcima, kupom, paralelom, procentima, računanjem površine, a masovno su izbegavali da rade zadatke u kojima je traženo da izvedu ceo postupak.

ČINJENICE

67.430 đaka polaže završni ispit 22. juna preliminarni rezultati 25. juna konačni rezultati male mature u školi i na portalu Moja srednja škola 26. i 27. juna popunjavaju se liste želja 2. jula raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2- 6. jula traje upis u srednje škole

- Poslednji zadatak je bio težak, ali sam ga ipak uradio, imali smo dve ponuđene slike i trebalo je da izračunamo zapreminu kupe. Imali smo i zadatak sa dve trake koje se ukrštaju, dobili smo širinu jedne i morali smo da izračunamo dužinu druge - rekao nam je jedan od učenika.

Bonus video:

Kurir televizija ISTRAŽUJEMO KOLIKO NOVCA TREBA IZDVOJITI ZA PROSLAVU MATURSKE VEČERI