Za osam godina koliko posluje u Srbiji, odnosno u Bariču, fabrika Mei Ta Europe uložila je 300 miliona evra, a već je dostigla prihod od blizu 200 miliona evra!

Ove impresivne podatke izneo je direktor Elverlock Ding naglasivši da imaju oko 3.000 zaposlenih.

Ono što je važno istaći jeste da je implementirana najnaprednija tehnologija što je omogućilo da u fabričkim halama radi veliki broj žena.

- Kompanija poštuje sve evropske standarde kada je u pitanju zaštita životne sredine, a o tome su detaljno upoznate nadležne strukture vlasti u Srbiji - dodao je Ding.

mei-ta-elverlock-ding.jpg
Mei Ta Europe 
Elverlock Dingfoto: Mei Ta Europe

Kompanija je ove godine započela i važne projekte podrške lokalnoj zajednici. U Bariču je ove godine uređeno odbojkaško igralište pri osnovnoj školi i automatizovano centralno školsko zvono. Cilj je, kako kaže direktor Ding, da Mei Ta Europe raste zajedno sa zajednicom u kojoj posluje.

Dragica Tomić je operater na CNC mašini. Više od pet godina je u fabrici.

- Ja na posao dolazim svojim automobilom, ali za sve kolege koji žive u Beogradu, Lazarevcu, Ubu, ili ka Šapcu organizovan je prevoz. Ovde imamo i topli obrok, to je najčešće neko kuvano jelo - objašnjava Tomićeva.

Takav međusobni odnos na relaciji rukovodstvo radnici doprinosi dobrim rezultatima. Tačno se zna ko je za šta zadužen i to obavlja uz veliko zalaganje.

- Naš zadatak je da obrađujemo odlivke koje dobijamo iz livnice. Potom sledi niz drugih operacija poput grubog pranja, graviranja dvd koda, zavarivanje malih komponenti, vizuelne, pa finalne inspekcije, i na kraju dolazi pakovanje - kaže naša sagovornica i dodaje da prilikom zaposlenja nije imala nikakva predznanja, te da joj je kvalitetna obuka pomogla u savladavanju neophodnih veština.

Već sedam godina u komaniji radi Petar Petrović. Sada je na poziciji tim lidera u odseku kontrole kvaliteta u jezgrovnici.

mei-ta.jpg
Mei Ta Europe 
Fabrika Mei Ta Europefoto: Mei Ta Europe

- Svaki novi zaposleni prolazi osnovnu obuku u sektoru ljudskih resursa, a kasnije detaljniju sa operaterima i tim liderima, što omogućava rad i ljudima bez prethodnog iskustva - podvlači Petrović govoreći o kvalitetnom pristupu pri uvođenju novih radnika u proces proizvodnje.

Posebna pažnja, dodaje, posvećuje se bezbednosti na radu.

- U livnici nam je bezbednost prioritet. Nosimo šlem, čepiće za uši, rukavice i zaštitne naočare. Imamo jasno označeno mesto za kretanje samih operatera zbog viljuškara i ostalih prevoznih sredstava.

Kompanija, inače, jednom godišnje organizuje porodični dan za zaposlene i tom prilikom se organizuju razne manifestacije, a deci dodeljuju pokloni, što dodatno jača bliske odnose prevashodno stanovnika Barica i rukovodstva fabrike Mei Ta Europe.