"DECA SU ČESTO NASILNA, NEMAMO PRAVO DA IH KAZNIMO!" Profesorka muzičkog iznela svoja iskustva: Ruke su nam vezane
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"DECA SU ČESTO NASILNA, NEMAMO PRAVO DA IH KAZNIMO!" Profesorka muzičkog iznela svoja iskustva: Ruke su nam vezane

Društvo -

U emisiji "Ni pet ni šest", koju vodi Jovana Grgurević, gosti su se bavili problemom nasilja među mladima u školama.

Voditeljka je uvodnu reč započela podsećanjem na sve češće slučajeve nasilja među mladima.

- Deca od 12-13 godina postala su ubice i nasilnici. Ovo je generacija koja raste i na kojoj će sve ostati. Oni su shvatili da je moć u njihovim rukama i koriste zakone da prave probleme i tragedije koje su nepopravljive - izjavila je Grgurević, postavljajući pitanje da li nastavnici treba da dobiju status službenih lica.

13:27

DA LI ĆE NASTAVNICI U ŠKOLAMA BITI ZAŠTIĆENIJI U BUDUĆNOSTI?

Mladen Radulović, novinar, izneo je svoje viđenje situacije na terenu.

- Apsolutno ima razloga za zabrinutost. Škole su postale krajnje opasna mesta za rad i školovanje. Strahovita tragedija u Ribnikaru prošle godine nije bila dovoljna da spustimo prag krivične odgovornosti. Ulice su postale poprište obračuna tinejdžera - istakao je Radulović, naglašavajući potrebu za radikalnim promenama u sistemu.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Aleksandra Stanković, profesorka muzičkog, koja predaje starijim razredima, iznela je svoja iskustva.

- U svakoj školi imamo problematičnu decu. Nažalost, nama su ruke vezane jer nemamo alata da ih sankcionišemo na pravi način - rekla je Stanković. Ona je naglasila da su deca često nasilna, ali da nastavnici nemaju prava da ih adekvatno kazne.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Željka Mašović, psiholog, osvrnula se na suštinske probleme u obrazovanju.

- Nisu deca nasilna, nasilno je društvo. Globalno smo ušli u priču "zgazi čoveka da bi bio iznad njega." Suština je u resetovanju na fabrička podešavanja. Obrazovanje treba da bude jedan od stubova društva - izjavila je Mašović, pozivajući na veće vrednovanje prosvetnih radnika i podizanje njihovih plata.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Saša Borojević, analitičar, osvrnuo se na stanje u školama kroz generacije.

- Imali smo sjajnu decu koja su bila vaspitavana u duhu patriotizma i kulture. Danas imamo decu koja vrše nasilje, trpe nasilje ili posmatraju nasilje. Potrebno je vratiti vitešku grupu koja će stati protiv nasilja - rekao je Borojević, naglašavajući potrebu za organizovanim pristupom i jedinstvom nastavnika.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:28

IDU ZA MNOM, VIČU NA MENE I ŠUTIRAJU ME Branko iz Zemun polja kaže da trpi stravično nasilje dece iz komšiluka: UPALI MI U STAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track