DETALJAN VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE PAKLENIH VRUĆINA Ovo treba uraditi noću! Izbegnite sunčanicu, ohladite se i BEZ KLIMA UREĐAJA
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

DETALJAN VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE PAKLENIH VRUĆINA Ovo treba uraditi noću! Izbegnite sunčanicu, ohladite se i BEZ KLIMA UREĐAJA

Društvo -

Srbija je već nekoliko dana pod udarom paklenih vrućina. Kako savetuju lekari, u ovakvim situacijama najbolje je da izbegavate izlazak napolje posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 sati. ovo se posebno odnosi na starije ljude i decu koja teže podnose visoke temperature.

Ako već morate da izađete uvek da nosite vodu sa sobom, a na glavu stavite kapu ili šešir. Takođe, maksimalno koristite svaki hlad.

  • Ukoliko ste u kući, stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, savetuju:
  • Temperatura ne treba da prelazi 30. stepeni
  • Pokušajte da rashladite prostorije u kojima boravite
  • Rashladite prostorije u kojima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, hronični bolesnici
  • Temperatura u ovim prostorijama tokom noći ne bi trebalo da prelazi 24 stepena

Noću širom otvorite prozore

Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili.

Gasite svetla i sve uređaje koje ne koristite

Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina u toku dana ugasite svetla i isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani. Takođe, zatvorite vrata i prozore kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

Stavite zavese ili tende na prozore koji su izloženi suncu tokom dana. Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali imajte u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

Podešavanje klima-uređaj

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno.

Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 stepeni u odnosu na spoljnu.

klima, klima uređaj, popravka klime, servis klime, čišćenje klime
foto: Shutterstock

Pomoć ventilatora

Električni ventilatori mogu da pruže olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35 stepeni Celzujusa oni vas neće rashladiti. Međutim, pomoći će da cirkulacija vazduha bude brža.

Trikovi za rashlađivanje

Rashladite zglobove

Čim uđete u prostoriju, posle duge šetnje na visokoj temperaturi, stavite ručne zglobove pod hladan mlaz vode. Možete i čitave podlaktice. Na taj način hladite vene, a dokazano je da čim su nam vene hladnije i nama je hladnije (i obrnuto).

Izbegavajte hladan tuš

Na velikoj toploti telo podiže svoju temperaturu i kada odete pod ledeni tuš naprosto se javlja velika temperaturna razlika. Vama ledeni tuš može da pomogne da se osetite prijatnije, ali čim izađete iz kabine i obrišete se već ste mokri. Zato bi bilo dobro da se tuširate vodom koja je za stepen, dva ispod vaše temperature tela.

Ne pijte alkohol

Da biste izbegli dehidraciju tela smanjite unos alkoholnih napitaka i kafe.

Rashladite stopala

Kada su stopala hladna i ceo organizam se hladi. Možete se rashladiti tako što ćete stopala staviti u hladnu vodu ili obuti rashlađene čarape koje ste držali u fižideru.

Led i ventilator

Ukoliko ste se odlučili da kao sredstvo za rashlađivanje koristite ventilator obavezno stavite posudu sa ledom ispod njega.

trudnoća, trudnica, vrućina, visoke temperature, ventilator, leto
foto: Shutterstock

Ne jedite obilnu i tešku hranu

Organizam troši dosta energije za varenje ovakvih obroka, zato se leti savetuju laganiji obroci poput salata.

Nosite svetlije boje

Tamne boje privlače sunčevu svetlost. Bilo bi dobro da crnu boju izbegavate, bolje da se odlučite za svetlo plavu, belu ili svetlije nijanse pastelnih bolja.

Lepeze Ukoliko želite da se rashladite uzmite lepezu ili neki veći komad papira. Hlađenje pomoću ruku zahteva dosta energije i podiže temperaturu tela.

Logično, vrućine najviše utiču na decu i starije osobe.

Kako da zaštititi decu

Tokom leta, deci trebaju namirnice koje su lagane i pomažu da se organizam rashladi. Ono što je najvažnije je da deca piju mnogo tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije.

Umesto gaziranih pića, podstičite decu da piju vodu. Takođe, možete napraviti osvežavajuću limunadu.

Sveže voće i frapei od voća su odlični za tople letnje dane, a deca ih jako vole​​. Ohrabrite decu da jedu više voća. Ako dete odbija jesti voće, napraviti atraktivan tanjir voća režući razne oblike od rashlađene lubenice, jabuke ili narandže. Izbegavajte prženu i začinjenu hranu, jer će takvi obroci dodatno zagrejati telo.

Letnja odeća

Decu leti oblačite u laganu odeću. Široka pamučna odeća će onemogućiti dodatno zagrevanje tela, te će sprečiti pojavu osipa na koži od vrućine. Birajte za decu letnju odeću svetlih boja. Važan detalj u toplim letnjim danima je i pamučni šeširić ili kačket.

Zamenite kožne cipele i sportske patike sandalama, laganim papučama ili japankama. Kada god je to moguće, neka deca budu bosa. I naravno, koristite zaštitni faktor za decu kada izlaze napolje po suncu.

Rahladite bebe

Koristite vlažne maramice ili mokru gazu za brisanje bebinog vrata, lica i ruku što je češće moguće. Ne zaboravite i puder za bebe, koji je u vrućim letnjim danima izuzetno koristan jer štiti od pelenskog osipa.

Razlika između toplotnog udara i sunčanice

Toplotni udar nastaje usled izlaganja visokim temperaturama, gde telo gubi sposobnost da se rashladi, dok sunčanica nastaje usled dugotrajnog izlaganja jakom sunčevom zračenju bez zaštite.

Simptomi sunčanice su:

  • glavobolja
  • mučnina
  • povraćanje
  • vrtoglavica
  • opšta slabost
  • povećana osetljivost na svetlo

Prepoznavanje simptoma toplotnog udara

  • Simptomi toplotnog udara uključuju:
  • visoka telesna temperatura
  • vrtoglavica
  • mučnina
  • povraćanje
  • konfuzija ili gubitak svesti

Važno je brzo reagovati i zatražiti prvu pomoć kako bi se sprečile ozbiljne posledice toplotnog udara.

Kurir.rs/srecna.republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track