JELENU POČELA DA MUČI JAKA GLAVOBOLJA, IZA SVEGA SE KRIO OZBILJAN PROBLEM: Sada je u bolnici 3 puta nedeljno i treba joj pomoć
Foto: Kurir Televizija

JELENU POČELA DA MUČI JAKA GLAVOBOLJA, IZA SVEGA SE KRIO OZBILJAN PROBLEM: Sada je u bolnici 3 puta nedeljno i treba joj pomoć

Društvo -

Jelena Veljković iz Petrovca na Mlavi ima 36 godina, majka je dvojice maloletnih dečaka, a već je u invalidskoj penziji. Sudbina je htela da nasledi gensku bolest od majke, da je ima zvanično zna od 12. godine, a otkako je preležala korona virus 2021. pogoršalo joj se stanje.

Jelena je vezana za dijalizu već dve godine. Na njoj provodi tri puta nedeljno po 4 sata, zbog hronične bolesti bubrega 5. stepena.

- Od 12. godine znam za bolest, samo što je tada sve bilo pod kontrolom. Bila sam mlađa i, da kažem, zdravija. Sve do posle drugog porođaja, 2016. godine, kada su se pogoršali rezultati. Posle 2021. godine, kad sam preležala koronu, naglo mi se pogoršalo stanje. Pre dve godine sam počela sa dijalizom, na koje idem tri puta nedeljno po 4 sata - priča Jelena Veljković.

Počelo je sa jakim glavoboljama

Jelenin problem od rođenja, s obzirom na to da je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu utvrđeno da ima istu gensku bolest kao i njena majka koja je, takođe, na dijalizi, počeo je najpre da se otkriva jakim glavoboljama, koje su bile posledica visokog pritiska.

- Doktori su zatim primetili i da krvna slika nije u redu. Da urea i kreatinin naglo skaču. To su parametri koji prvi pokazuju da nešto sa bubrezima nije u redu - priseća se Jelena.

Jedini spas ovoj majci, kojoj su otkazala oba bubrega, jeste transplantacija koja mora da se uradi u inostranstvu, a jedina opcija je Belorusija koja prima strane državljane za kadaveričnu transplantaciju.

Na listi na Vojnomedicinskoj akademiji je tri, četiri meseca, ali s obzirom na to da nema živog donora, jer joj je i tata dijabetičar, prinuđena je da sakupi novac i po zdravlje ode van granica naše zemlje, a to radi pomoću Fondacije "Budi human".

- Potrebno je između 80.000 i 90.000 evra. Kad se sakupi novac, i unapred plati, odlazi se kod njih, stavlja se na listu, i uzme pacijent u obradu da mu se urade neophodne analize potrebne za kadaveričnu transplantaciju. U Belorusiji se čeka par meseci. Već su se mnogi na taj način operisali, i dobro su - kaže Jelena.

Dodaje da je njena mama već šest godina na dijalizi, ali da ona zbog godina i slabog srca ne može na transplantaciju.

- Zbog bubrega prvo strada srce - podseća ona a zatim ističe:

- Ja sam mlađa, imam veće šanse, i ne bih smela da gubim vreme.

Jelena Veljković

Kako pomoći Jeleni

Jeleni se može pomoći:

Slanjem SMS poruke 1484 na 3030. Cena SMS poruke je 200 dinara

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670675-14

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671148-50

IBAN: RS35160600000167114850

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track