OVO SU REZULTATI TUMOR MARKERA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA: Poznato koliko slučajeva maligniteta je otkriveno
Foto: S.M. Ministarstvo zdravlja

prevencija je pola zdravlja, nastavlja se akcija besplatnih pregleda

OVO SU REZULTATI TUMOR MARKERA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA: Poznato koliko slučajeva maligniteta je otkriveno

Društvo -

Kod 2.246 osoba u našoj zemlji utvrđen je neki oblik maligniteta, pokazali su nalazi tumor markera koji su urađeni prošle nedelje tokom treće akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja.

Tumor markeri koji mogu ukazati na prisustvo maligniteta kod organa za varenje, raka pluća, dojke, jajnika, pankreasa, imao je povišene vrednosti kod 914 ljudi. Rezultati su pokazali da tumor marker koji se koristi za proveru prisustva kancera kod debelog creva kao i promena na jednjaku, želucu, pankreasu i žučnoj kesi, zabeležen je kod 552 osobe, dok je kod 780 ljudi uočena povećana vrednost alfa fetoproteina, koji se koristi za utvrđivanje prisustva maligniteta na jetri, testisima ili jajnicima, prenosi Telegraf.rs.

Ovi nalazi su stigli iz 124 zdravstvene ustanove sa teritorije naše zemlje.

preventivni pregledi, UKCS
foto: Kurir

Iz Ministarstva zdravlja kažu za Kurir da se akcija besplatnih preventivnih pregleda nastavlja zbog velikog interesovanja građana.

- Prevencija je jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja. Obaveštenje o vrsti pregleda koji će se obavljati u narednoj akciji će, kao i dosada, blagovremeno biti istaknuto na stranici Ministarstva zdravlja.

Nastavak akcije preventivnih pregleda, koji nisu održani protekle nedelje zbog Bajrama, biće organizovani 23. juna u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru i Prijepolju. Pozivaju se građani da se odazovu akciji Ministartva zdravlja u ovim mestima i besplatno provere svoje zdravstveno stanje.

Bonus video:

00:55

BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE: Ovo je kompletan raspored! Iz Udruženja dermatologa Srbije: Po prvi put se ovako nešto organizuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track