DOŠAO NA PREGLED BEZ SIMPTOMA, PRONAŠLI MU RETKU VRSTU TUMORA: Dr Tiodorović objasnila: "Ovaj karcinom karakterističan za Japance"
Foto: Dado Đilas / ilustrativna fotografija

DOŠAO NA PREGLED BEZ SIMPTOMA, PRONAŠLI MU RETKU VRSTU TUMORA: Dr Tiodorović objasnila: "Ovaj karcinom karakterističan za Japance"

Društvo -

Tokom besplatnih pregleda kože u petak i subotu na Kosovu i Metohiji otkriveni su retki melanomi na tabanima, koji su karakteristični za japansko stanovništvo, otkrila je prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Grupa dermatovenerologa ovog Udruženja, preglede je obavljala u petak u KBC Kosovska Mitrovica i u Domu zdravlja Zvečan, a u subotu u Domu zdravlja Gračanica.

Pregledali su ukupno 298 građana, otkrili 4 melanoma, 8 skvamocelularnih karcinoma, 4 bezocelularna karcinoma i veliki broj atipičnih mladeža.

- U petak i subotu dijagnostikovan je po jedan melanom na tabanu, što spada u retke karcinome. To su izuzetno retki melanomi na specijalnim lokacijama, karakteristični za japansko stanovništvo - rekla je prof. dr Danica Tiodorović.

Danica Tiodorović
foto: Ana Paunković

Ovaj redak melanom otkriven je kod žene od 39 godina, i muškarca od 79.

Prof. dr Danica Tiodorović kaže da su svi ovi pregledi pokazali da građani treba da pregledaju svoju kožu, i dlanove i tabane.

Preglede su i ovog vikenda besplatno obavljali pored prof. dr Danica Tiodorović, koja je i pokrenula ovu humanu vikend misiju, docent dr Branislava Gajić, dr Zorana Latinović i dr Andrija Jović.

Odaziv je kao i prethodnih vikenda kada je ovaj tim Udruženja dermatovenerologa Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i podršku RTS, bio najpre u Domu zdravlja u Temerinu, gde su za dva dana otkrili kod 11 građana melanom, a samo za prva 4 sata pregleda u petak čak 6.

Zatim su prošlog vikenda bili u Foči.

Tada su, kako je rekla prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, koje je i organizovalo ove preglede pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pregledali su 145 građana, i kod čak 26 našli promene, među njima i melanom i bezocelularni karcinom.

Oni će nastaviti sve do polovine septembra sa ovom humanom akcijom.

- Dermatolozi koji rade preglede su eksperti iz dermoskopije, i dobrovoljno su se prijavili da besplatno rade ove preglede, i ovo što mi radimo je zaista izuzetno, i nadam se da ćemo na ovaj način motivisati i lekare drugih specijalnosti - kaže prof. dr Danica Tiodorović.

Sledeća adresa im je Topola.

Raspored pregleda

  • 16. avgust 2024. - Topola
  • 24. avgust 2024. - Minićevo (Knjaževac)
  • 31. avgust 2024. - Soko Banja
  • 7. septembar 2024. - Drenovac (Šabac)
  • 14. septembar 2024. - Senta

(Kurir.rs/Blic/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

05:22

Besplatni pregledi na melanom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track