BIO SAM GARDISTA NA TITOVIM BRIONIMA: Zalivali su travu i nisu dali da dospemo čuturice na paklenoj vrućini! A mi pod šlemovima
Foto: Arihva/Shutterstock

Mnogo lepih uspomena IZ JNA, al jedno je sve kvarilo

BIO SAM GARDISTA NA TITOVIM BRIONIMA: Zalivali su travu i nisu dali da dospemo čuturice na paklenoj vrućini! A mi pod šlemovima

Društvo -

Bio sam u gardijskoj brigadi na Brionima u JNA. Znao sam da tu neće biti puno spavanja i dosađivanja. Ovo je moje iskustvo...

Tako je na portalu nova-yuga.info započeo svoje kazivanje čitalac potpisan kao "drug Goran".

Brioni
Brionifoto: Printscreen Google Maps

- Ja sam zapravo trebao ići u Strumicu, i sve je već bilo priređeno za to, međutim par dana pre odlaska na odsluženje vojnog roka dobio sam pozivnicu da se hitno javim u vojni odsek. Tada su mi ukinuli prethodno rešenje i odredili da idem u VP 9030 na Brionima - naveo je i nastavio:

- Nikad nisam saznao zašto je došlo do izmene, jer su takve stvari bile veoma retke. A posebno jer su mi kao alternativu ponudili da odem u Zemun kao protivpožarac. Dodatna opcija je još bila da sačekam narednu klasu i onda naknadno odem na odsluženje na neko potpuno treće mesto. Kaže, da kako nije bio "neko nečiji" pa da se za njega kroji vojni raspored, apsurd je još veći.

Bila jednoj jedna Jugoslavija
Bila jednoj jedna Jugoslavijafoto: Shutterstock

- Sa požarom i vatrogascima nikad nisam imao veze (osim kasnije na protipožarnim uzbunama u Puli), a kad su se spomenuli Brioni, moram priznati da su mi na pamet pale narandže, vinogradi i kupanje tako da je izbor bio brz i lagan. Po dolasku u VP 9030, dodaje, nije video nikakve voćke, a kupanje je bilo u znoju. Ipak nikad nije zažalio. - Prihvatio sam činjenicu da sam u gardijskoj brigadi i da nema puno spavanja i dosađivanja. To je pomoglo i da vojni rok brzo prođe, ali i da puno toga naučim kao osoba. Vratio sam se kao odrastao i (nadam se) zrela osoba. Stekao sam prijatelje od kojih sam sa nekima i danas u kontaktu, ali stekao sam i lepe uspomene. Ako vojsku prihvatiš kao takvu i uklopiš se u pravila, onda nema puno negative - napisao je i otrkio šta mu je najviše smetalo:

Tito sa vojnicima JNA
Tito sa vojnicima JNAfoto: Arhiva

- Moram priznati da negativne uspomene nosim samo na mesto Štinjan u blizini kasarne. Često smo tamo prolazili na putu u Hidro bazu, i u početku mi nije bilo jasno zašto nam ljudi koji zalivaju travu ne žele dati malo vode u čuturicu kad smo pod šlemovima na +30 i kusur. Kasnije smo to prihvatili kao činjenicu i stvorili smo onaj mladalački inat - koji me i danas drži - da su nam kasnije ponudili "ptičjeg mlijeka" mi ne bismo uzeli - završio je Goran.

Inače, Brioni su bili letnja rezidencija Josipa Broza Tita. Tamo je predsednik SFRJ dočekao mnoge svetske državnike, glumce, sportiste, a zbog razuđene obale i bogate flore i faune to mesto mnogi nazivaju "raj na Zemlji".

Brioni su proglašeni nacionalnim parkom 1983. godine.

Bonus video:

01:40

RUSIJA ZAPRETIO NUKLEARNIM ORUŽJEM? Bivši oficir JNA uporedio VUČIĆA sa PUTINOM! Izne BROJKU POGINULIH RUSA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track