NASTAVLJAJU SE PLJUSKOVI I NEPOGODE ŠIROM SRBIJE: Poznato kad dolazi do stabilizacije vremena! "I dalje će biti uslova za grad"
Foto: Shutterstock, screenshot

NASTAVLJAJU SE PLJUSKOVI I NEPOGODE ŠIROM SRBIJE: Poznato kad dolazi do stabilizacije vremena! "I dalje će biti uslova za grad"

Društvo -

I ove večeri širom Srbije nastavlja se vrlo nestabilno vreme. U ovom času širom južne, istočne i jugoistočne Srbije, u delovima gornjeg dela Velikog Pomoravlja, u delu doline Zapadne Morave i u delovima Mačve i zapadnog Srema ima vrlo jakih pljuskova sa grmljavinom.

Lokalno i dalje ima grmljavinskih nepogoda.

Prethodno su snažne oluje sa grmljavinom i gradom pogodile mnoge predele na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije.

I u nastavku večeri u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije, u delovima centralne Srbije, u Pomoravlju, Sremu, Mačvi, na jugu Banata i u donjem Podunavlju biće kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Ovi grmljavinski procesi premeštaće se u južnoj i jugozapadnoj visinskoj struji.

Beograd, nevreme, grmljavina
foto: Shutterstock

Lokalno i dalje može biti grmljavinskih oluja sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu može da padne i više od 30-40 litara kiše pokvadratnom metru, lokalno i više, uz opasnost od urbanih poplava i bujica.

Dakle, padavine ovog karaktera ne mogu da izazovu izlivanje reka, ali može doći do problema kada su manji tokovi bujičnog karaktera u pitanju ili zbog betona i odvoddnih sistema u urbanim sredinama.

Pljuskovi su pred kraj dana i večeras osvežili mnoge predele Srbije, pa i one na jugu i istoku zemlje.

Ipak, zbog vrlo visoke relativne vlažnosti vazduha, vrlo je sparno i neugodno.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 20 do 28°C, u Beogradu je 27°C.

Sjenica meri 20°C, Zlatibor 18°C, a Kopaonik 16°C.

Pljuskova sa grmljavinom širom Srbije može biti i tokom noći, da bi se vreme u drugoj polovini noći stabilizovalo, što bi donelo vedro jutro, a lokalno još ponegde u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji može biti pljuska sa grmljavinom.

U sedmici pred nama nastaviće se smena sunca i oblaka, ali i nestabilnog vremena sa pljuskovima i grmljavinom.

Nažalost, i dalje će biti uslova za nepogode sa gradom.

Ove pojave uobičajane su u ovom delu godine i potpuno su prirodnog karaktera. Kako mogu biti potencijalno opasno, treba pratiti sve nadležne i državne službe kada su upozorenja u pitanju.

Kurir.rs/Telegraf/Preneo: D. P.

Bonus video:

00:25

Nevreme u Mionici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track