KAKO IZVADITI PASOŠ ZA 48 SATI! Samo što nije istekao a more već uplaćeno! Ima načina da sve rešite iako nemate "vezu", evo kako
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

po hitnom postupku

KAKO IZVADITI PASOŠ ZA 48 SATI! Samo što nije istekao a more već uplaćeno! Ima načina da sve rešite iako nemate "vezu", evo kako

Društvo -

Pošli ste na putovanje, ali ste kasno shvatili da je prošao ili da uskoro dolazi datum isteka vašeg pasoša. U tom slučaju, za 48 sati možete izvaditi novi, što je moguće već skoro pet godina, ali postoje uslovi koje morate ispuniti.

Evo šta je sve važno da znate kako biste pasoš imali na vreme.

Krajem 2019. godine usvajanjem i stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama omogućeno je izdavanje pasoša za samo 48 sati bez bilo kakve "veze", što građanima koji su se pred put preračunali mnogo olakšava put. Naravno, ova usluga je moguća uz doplatu.

Kako izgleda procedura

Kako je Nataša Živković Bubanja, načelnica Uprave za upravne poslove PU Beograd, ranije rekla za RTS da pasoš ne morate vaditi na onoj opštini na kojoj živite, već u bilo kojoj. To znači da oni koji imaju adresu prebivališta, recimo, na Vračaru, mogu da izvade ličnu kartu u policijskoj stanici u Sopotu.

Građani koji zahtev za izdavanje pasoša žele da podnesu po hitnom postupku, obraćaju se nadležnoj jedinici MUP-a i imaju prioritet prilikom podnošenja zahteva, navode iz MUP-a.

Obrazac zahteva za izdavanje pasoša isti je za postupak izdavanja pasoša po redovnom i po hitnom postupku i popunjava se prilikom podnošenja zahteva.

srpski pasoš, granica, pasoš
foto: Shutterstock

Potrebna dokumentacija za izdavanje pasoša

Kako biste izvadili biometrijski pasoš za punoletno lice potrebno je lično podneti zahtev u policijskoj upravi ili stanici prema mestu prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva.

Pri samom podnošenju zahteva potrebna su vam određena dokumenta:

važeća lična karta iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva

pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni

dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje pasoša

Pored gore navedenih obaveznih stavki može se priložiti: Fotografija veličine 50X50 mm ("en face", na jednobojnoj sivoj pozadini) ali to nije obavezno, dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka u pisanoj formi. Za hitne slučajeve, dokaz koji potvrđuje hitnost.

Izuzetno, u hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ dužan je da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

U tom slučaju plaća se samo taksa od 3.600 dinara.

Cena pasoša bez dokaza hitnosti

Ako vam je pak potreban pasoš za 48 sati, a bez hitnosti koja podrazumeva lečenje, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put onda se pripremite da platite malo više novca.

Ukoliko ste pasoš izgubili morate na sve to platiti taksu od 900 dinara. A u slučaju da pasoš važi svega narednih 6 meseci i tada se plaća taksa od 3.600 dinara, a ako je do isteka ostalo više od 6 meseci onda je taksa za izdavanje pasoša 4.200 dinara.

Ista situacija je i ako želite da dobijete pasoš po hitnom postupku, kada na sve prethodne takse plaćate taksu od 5.000 dinara za izdavanje po hitnom postupku.

Znači, koštaće vas 8.600 (ukoliko do isteka pasoša ostalo šest meseci) ili 9.200 dinara (ukoliko pasoš ističe za više od šest meseci).

Ukoliko ste pasoš izgubili, na ove iznose (i za standardnu proceduru i za izradu po hitnom postupku) dodajte još 900 dinara.

pasoš
foto: Marina Lopičić, Profimedia

Regularna procedura za izdavanje pasoša

O zahtevu za izdavanje pasoša nadležni organ dužan je da reši u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a o zahtevu koji je podnet u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije organ nadležan za izdavanje pasoša dužan je da reši u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva.

Zahtev za izdavanje pasoša podnosi se ličnim dolaskom u policijsku upravu, prema mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta, a za građane koji žive na teritoriji grada Beograda omogućeno je da zahtev podnesu u bilo kojoj policijskoj stanici u Beogradu, uključujući i Policijsku upravu za grad Beograd, Upravu za upravne poslove, Odeljenje za putne isprave koje je privremeno iz Ljermontovljeve 12a izmešteno u Omladinskih brigada broj 1.

Preuzimanje pasoša

Kada vaš pasoš bude spreman i odete po njega, potrebno je poneti ličnu kartu kao i stari pasoš kako bi bio poništen.

Preuzimanje pasoša ne možete da zakažete. Potrebno je da dođete lično i da čekate.

Aerodrom Nikola Tesla, pasoš
foto: Dragana Udovičić, Ilustracija

Koliko važi pasoš

Pasoši za odrasle važe 10 godina, a dečiji pasoši, odnosno pasoši maloletnih osoba, imaju kraći rok važenja nego što je to slučaj kod odraslih.

Deci uzrasta 14 i više godina izdaje se pasoš koji važi koliko i za odrasle, odnosno 10 godina.

Deci uzrasta od 4 do 14 godina MUP Srbije izdaje pasoš koji važi 5 godina, a mališanima mlađim od četiri godine pasoš važi 3 godine.

Dakle, ako imate decu mlađu od 14 godina, nemojte se pouzdati u to da sigurno važi jer ste ga izvadili kad i vaš. Ukoliko dete nema važeći pasoš, sasvim sigurno će vas naša policija vratiti sa granice.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track