ŠETNJA PASA PO BETONU I ASFALTU NA VELIKIM VRUĆINAMA MOŽE SE ZAVRŠITI KOBNO: Stradaju im šape, a dolazi i do toplotnog udara!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

oprez

ŠETNJA PASA PO BETONU I ASFALTU NA VELIKIM VRUĆINAMA MOŽE SE ZAVRŠITI KOBNO: Stradaju im šape, a dolazi i do toplotnog udara!

Društvo -

Tropske temperature teško podnose i životinje, a šetnja po vrelom asfaltu može biti veoma opasna za kućne ljubimce!

Animal Rescue Serbia (ARS) upozorava na svom Instagram nalogu da je jedna od najvećih opasnosti šetanje pasa po vrelom asfaltu.

- Asfalt može postati izuzetno vreo na suncu, uzrokujući ozbiljne probleme za pseće šape i opšte zdravlje. Kako vreo asfalt utiče na ljubimce? Opekotine na šapama: Asfalt može dostići temperature znatno više od temperature vazduha. Kada je spoljašnja temperatura 30°C, asfalt može biti topao čak 60°C - navodi ASR.

Psi mogu dobiti i toplotni udar.

- Psi se hlade dahtanjem i kroz šape, a hodanje po vreloj podlozi može ometati ovaj proces, povećavajući rizik od toplotnog udara. Šetanje po vrućem vremenu može izazvati stres i nelagodnost kod pasa, posebno onih koji su manje otporni na visoke temperature - napominju oni.

Činjenice

Znakovi koji ukazuju na toplotni udar kod pasa 1. Prekomerno dahtanje: Ako pas dahti više nego obično i teško diše. 2. Letargija: Pas postaje slab, trom ili nezainteresovan za okolinu. 3. Povraćanje i proliv: Znakovi gastrointestinalnog stresa. 4. Zbunjenost i nesvestica: Indikacija ozbiljnog toplotnog udara. 5. Tamno crveni ili bledi desni: Znakovi loše cirkulacije.

Dali su i nekoliko preporuka za vlasnike ljubimaca.

- Rane jutarnje i kasne večernje šetnje, najbolje vreme za šetanje pasa tokom letnjih dana je rano ujutru ili kasno uveče, kada su temperature niže i asfalt je hladniji. Senovita staza i travnate površine: Kada je moguće, birajte staze koje su u hladu ili na travnatim površinama, jer su manje vruće od asfalta. Hidratacija: Uvek nosite sa sobom vodu za psa i pravite pauze u hladu kako bi vaš ljubimac mogao da se osveži - navodi ASR.

Bonus video:

03:40

STRAŠNE POVREDE NASTAJU UKOLIKO PAS PROGUTA UPALJENU PETARDU! Dr Veselinović UPOZORILA: Često se OVE POSLEDICE ispolje KASNIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track