TRUDNICE POTPISUJU SAGLASNOST KOJOM SE BOLNICA OSLOBAĐA ODGOVORNOSTI? Dokument koji izaziva ŠOK i nevericu na društvenim mrežama!
Foto: Shutterstock, Printscreen X

kurir televizija

TRUDNICE POTPISUJU SAGLASNOST KOJOM SE BOLNICA OSLOBAĐA ODGOVORNOSTI? Dokument koji izaziva ŠOK i nevericu na društvenim mrežama!

Društvo -

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio dokument o saglasnosti koju, navodno, trudnice potpisuju pre porođaja u porodilištu Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, a kojim se bolnica i stručni tim oslobađaju bilo kakve odgovornosti.

Ovaj dokument izazvao je veliku polemiku i zabrinutost među građanima, te je pitanje odgovornosti lekara i prava pacijenata ponovo u centru pažnje.

Na ovu temu u jutarnjem programu govorili su dr Vanja Milošević, ginekolog, i Nemanja Todorović, advokat, kako bi pojasnili situaciju i objasnili pravne i medicinske aspekte ovog problema.

- Većina žena i ne razmišlja u tim trenucima šta tačno potpisuje, u kakvom su stanju svesti u tim trenucima - započeo je dr Milošević.

- Pre 30 godina nije bilo potrebe za potpisivanjem ovakvih saglasnosti jer su žene slepo verovale struci. Porođaj je fiziološki proces, ali sa nepredvidivim komplikacijama. Današnje potpisivanje saglasnosti često je samo refleksija straha od mogućih loših ishoda.

Vanja Milošević
foto: Kurir televizija

Dr Milošević ističe da je broj porođaja u Srbiji oko 70.000 godišnje, te da većina prolazi bez problema.

- Incidenti su sporadični, ali su užasni kada se dogode. Strah od odgovornosti dovodi do toga da lekari i bolnice traže potpisivanje saglasnosti kako bi se zaštitili od mogućih tužbi - dodaje on.

- Trudimo se da minimiziramo rizike i komplikacije, ali medicina nije sto posto sigurna. Pacijentkinje koje znaju da smo učinili sve što je moguće, retko pribegavaju tužbama. Problem nastaje kada se ne ispoštuju standardi i protokoli.

Advokat Nemanja Todorović naglašava pravne aspekte ovog pitanja.

- Nije sporno da pacijenti moraju biti svesni rizika i komplikacija pre bilo koje medicinske intervencije. Međutim, sporna je saglasnost koja oslobađa lekare i bolnice od odgovornosti - objašnjava Todorović:

- Takva saglasnost nema pravnu težinu. Lekari se ne mogu osloboditi krivične odgovornosti za nesavesno postupanje.

Nemanja Todorović
foto: Kurir televizija

Todorović dodaje da potpisivanje saglasnosti ne štiti lekare od krivične odgovornosti ako su postupali nesavesno.

- Krivični postupak vodi javno tužilaštvo, a pacijent može prijaviti slučaj. Saglasnost koja oslobađa lekare od odgovornosti samo otežava situaciju u krivičnom postupku - ističe on.

- Važno je razlikovati nenamerne komplikacije od nesavesnog postupanja. Ako lekar ispoštuje protokol, nema krivične odgovornosti. Problem nastaje kada se protokol ne ispoštuje.

07:49

TRUDNICE POTPISUJU SAGLASNOST KOJOM SE BOLNICA OSLOBAĐA ODGOVORNOSTI? Dokument koji izaziva ŠOK i nevericu na društvenim mrežama!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track