DA LI JE SRBIJA MINIRANA? Opasne mine prete civilima, Direktor Centra za Razminiranje UPOZORAVA: Situacija je KRITIČNA!
Foto: Shutterstock

kurir televizija

DA LI JE SRBIJA MINIRANA? Opasne mine prete civilima, Direktor Centra za Razminiranje UPOZORAVA: Situacija je KRITIČNA!

Društvo -

Između 15 i 20 hiljada ljudi širom sveta pogine svake godine od posledica eksplozija mina i sličnih eksplozivnih naprava, pokazuju podaci međunarodnih organizacija. Preko 80 odsto žrtava su civili, a mine predstavljaju opasnost godinama, pa čak i decenijama nakon konflikta, utvrdile su Ujedinjene nacije.

Srbija se, nažalost, suočava sa ovim problemom još od sukoba krajem 20. veka. O ovoj temi je u emisiji "Puls Srbije" govorio Bojan Glamočlija, direktor Centra za Razminiranje.

Glamočlija je naglasio da je situacija najkritičnija u opštini Bujanovac, gde se još uvek nalaze zaostale mine iz 1998. i 2001. godine, koje su postavili teroristi.

- To su grupe mina, znači ne znamo gde su sve postavljene te mine. Mi čistimo neke površine, dobijamo međunarodnu donaciju, Srbija kao država izdvaja novac i jedina je u regionu koja izdvaja novac za razminiranje i rešavanje tog problema - rekao je Glamočlija.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je istakao da, iako je Srbija ostala privržena Otavskoj konvenciji i posvećena čišćenju mina, sredstva koja su dostupna nisu dovoljna da se u potpunosti reši problem.

- Prošle nedelje sam bio u Ujedinjenim nacijama u Ženevi gde smo razgovarali o tome. Ženeva nam pomaže, jedinica za implementaciju Otavske konvencije takođe dolazi kod nas u Srbiju - dodao je Glamočlija.

Jedan od najvećih problema u razminiranju je što se mine često nalaze na mestima gde su ih postavljali teroristi, što otežava njihovo lociranje.

- Mnogo je lakše raditi tamo gde su se vojske sukobljavale, gde su vojske postavljale minska polja, pa imate i zapisnike. Međutim, tamo gde teroristi postavljaju mine, to su grupe mina, negde veći broj, negde manji broj - objasnio je Glamočlija.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Šumski požari često otkrivaju mine.

- Požari na otvorenom nam pokazuju, pa čak sami vatrogasci snime po 30 i nešto detonacija prilikom gašenja požara. Naravno, da ne ulaze u ta područja. Nakon toga mi odlazimo, evidentiramo ta mesta i sarađujemo sa lokalnom zajednicom, policijom i vojskom - rekao je Glamočlija.

Glamočlija je naveo nekoliko značajnih projekata razminiranja u Srbiji, uključujući čišćenje 100 hektara za fabriku Ling Long u Zrenjaninu i prostore za Expo i nacionalni stadion.

- Čistili smo projekte i za gasovode, i za autoputeve, pogotovo gde prolaze kroz rizična područja gde smo bili gađani 1999. godine - rekao je.

Oprema i obučenost deminera su od ključnog značaja u borbi protiv mina.

- Deminera nemamo mnogo u Srbiji. Potrebno je obučiti nekog deminera, a potrebne su godine rada nakon obuke da bi on bio iskusan i pouzdan - rekao je Glamočlija. On je dodao da je važno imati uvežban tim i modernu opremu koja se stalno obnavlja.

Jedna od najopasnijih vrsta mina su kasetne bombe.

- Imali smo četiri povrede, od toga jedan smrtni slučaj, jedan deminer nam je stradao. Kasetne bombe, žute ubice kako ih zovemo, uz pomoć Republike Srbije i donatora uspeli smo skoro da očistimo. Ostao nam je aerodrom Ponikve i jedan projekat u Bujanovcu - rekao je Glamočlija.

10:28

DA LI JE SRBIJA MINIRANA? Opasne mine prete civilima, Direktor Centra za Razminiranje UPOZORAVA: Situacija je KRITIČNA!

Glamočlija se prisetio jedne od najopasnijih situacija u Beogradu 2013. godine, kada je pronađena velika aviobomba u Budimskoj ulici.

- To je bomba sa 600-620 kg eksploziva. Bomba je neutralisana i uništena na vojnom poligonu u Nikincima - rekao je.

Glamočlija je naglasio važnost kontinuirane obuke i upotrebe najmodernije tehnologije.

- Sada imamo centar za obuku u Velikoj Moštanici, gde radimo na inovacijama i edukacijama. Imamo saradnju sa Vojno-tehničkim institutom, posebno za korišćenje X zraka za neutralizaciju velikih aviobombi - rekao je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:12

ŠTA JE VOJSKA SRBIJE POKAZALA VEŽBOM VIHOR 2O24? Stručnjaci analiziraju napredak u naoružanju: Jaka vojna struktura je neophodna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track