Počeli su prijemni ispiti za upis na fakultete. Sudeći po prijavama najmanje gužve biće na smerovima koji koji vode do profesure u osnovnim i srednjim školama. Dakle, nastavljen je dugogodišnji trend, a Srbija je u ogromnom deficitu sa nastavnicima srpskog jezika, matematike, hemije i fizike!

Izgleda da svi žele u programere i psihologe, ali ko će đake da uči srpski jezik i matematiku.

Za smer srpski jezik i književnost na beogradskom Filološkom fakultetu ove godine se tokom prva dva konkursa prijavilo samo 29 kandidata, prema informacijama od pre nekoliko dana do kojih su naše kolege došle.

sequence-01.01-16-41-14.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Na ovu temu govorio je u emisiji Puls Srbije Janko Ivanović, istraživač saradnik Instituta za srpski jezik SANU sa Odseka za standardni jezik.

- Krivicu ili uzrok treba tražiti i sa jedne i sa druge strane. Mladi biraju fakultete kako bi u budućnosti obezbedili neki posao koji će im omogućiti finansijsku stabilnst. Kada bismo sada sproveli jednu anketu i pitali ljude šta vi možete da radite nakon završenih studija Srbistike većina njih bi verovatno dala odgovor: Mogu da budem nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Tvrdi da je ovo uverenje zabluda i da studije srpskog jezika otvaraju još mogućnosti za zaposlenje:

kurir televizija SAMO NJIH 29 PRIJAVLJENO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST! Ivanović: Misle da moraju u nastavnike, a moguu se baviti i OVIM poslovima

- Mislim da tu treba tražiti ključ problema. Budući filolozi ne znaju čime se sve mogu baviti. Osim nastavničkog poziva koji je danas nažalost veoma nepopularan, ne bez razloga jer vidimo šta se sve dešavalo u prethodnom periodu, neko može raditi kao lektor, kao korektor i kao nastavnik srpskog jezika kao stranog što je vrlo perspektivna oblast. Osim tih zanimanja, neko ko završi srpski jezik i književnost može biti forenzičar u oblasti lingivstike. Može biti kopirajter, a može čak pronaći posao i u IT sektoru.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizia "PISANJE IZ MENE IZVLAČI ONO NAJGORE!" Spisateljica Ana Marija Grbić o životu i stvaranju: Fakultet sam završlila iz kompleksa