Prve tri godine života svakog deteta su ključne za njegov razvoj. Uloga roditelja je jedna od najodgovornijih u društvu, zato je važna podrška društva i države roditeljima, kako bi svako dete imalo jednaku šansu za normalan razvoj.

Ovo su zaključci sa otvaranja dvodnevne regionalne konferencije posvećene ranom razvoju i rastu dece "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva", koja se održava u Beogradu.

Nacionalni program

Regina De Dominicis, regionalna direktorka Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju, rekla je da su politike i programi koji dopiru do svih roditelja i sistem zaštite za najmarginalizovanije porodice neke od najboljih investicija svakog društva.

0801-hilton-petar-aleksic-10.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

- Kada roditelji imaju podršku da svojoj deci pruže ljubav, negu, podsticaj i sigurnost, deca imaju bolju priliku da delotvorno uče, razvijaju otpornost i vode srećan i zdrav život. Sektori zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite moraju zajedno raditi da roditeljima pruže podršku koja im je potrebna da bi pomogli svojoj deci da napreduju - istakla je direktorka.

Vlada Srbije je, uvažavajući naučne činjenice da su prve tri godine života deteta ključne za njegov razvoj, na predlog resornog ministarstva 2016. godine donela nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu.

0801-hilton-petar-aleksic-2.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

- Ubrzo nakon toga zajedno s ministarstvima nadređenim za obrazovanje, socijalnu zaštitu i demografiju potpisali smo i poziv za akciju za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu i time objedinili napore i resurse ka istim ciljevima za decu, roditelje i celokupno društvo. Tokom protekle decenije ulaganja u zdravstveni sistem Srbije, u saradnji sa sektorom obrazovanja i socijalne zaštite, sistematski su unapredila usluge roditeljima male dece. Naš sistem primarne zdravstvene zaštite ističe se u preventivnim merama, obezbeđujući zdravlje, ishranu, bezbednost i razvojnu podršku dece. Putem patronažnih i pedijatrijskih usluga i razvojnih savetovališta efikasno otkrivamo i rešavamo zdravstvene rizike, kašnjenja u razvoju i nesigurne uslove života - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Formiranje ličnosti

I Tamara Vučić, prva dama Srbije, naglasila je da je rani razvoj najvažniji period u odrastanju svake jedinke, a prve tri, odnosno prvih pet godina stvaraju osnovu i formiraju do 70 odsto ličnosti.

0801-hilton-petar-aleksic-4.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

Milica Đurđević Stamenkovski

Roditeljski dodatak za prvo dete 500.000, za drugo 600.000 dinara

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarska za brigu o porodici i demografiju, naglasila je da se Vlada Srbije u aktuelnom sazivu potrudila da porodici da prioritet pošto je prepoznata kao nacionalni prioritet jer očuvanjem porodičnih vrednosti čuvamo imunitet društva.

- Za 12 godina 14 puta je povećan jednokratni iznos roditeljskog dodatka, koji ćemo izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici podići na čak 500.000 dinara za rođenje prvog deteta i 600.000 dinara za rođenje drugog. Naše ministarstvo pokušava da razvije i adekvatan sistem porodične zaštite u lokalnim samoupravama osnivanjem kancelarija za porodicu u većim gradskim sredinama i urbanim centrima.

foto: Petar Aleksić

Osmislili smo i finansirali projekte koji imaju za cilj da se usklade porodične s radnim obavezama. Tako je pilot-projekat uspešno realizovan u Zrenjaninu, gde smo omogućili da vrtići budu dostupni za našu decu i tokom subote koja je radna, kao i čitav set mera koje će pokazati da stvaramo gradove i privredne sisteme po meri porodice i roditelja.

- Celokupna društvena zajednica zavisi od ispravnog delovanja roditelja. Ali i obrnuto. Uloga roditelja i uloga društva u građenju ličnosti su presudne i povezane i zato su dijalog i podrška između njih neophodna karika u lancu izgradnje zdravog i zadovoljnog društva.

Slavica Đukić Dejanović

Prišli smo roditeljima preko edukacija

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović pomenula je i značaj psihološke podrške detetu od roditelja od rođenja i pre rođenja. Navela je da prvih hiljadu dana od rođenja daju osnovu kako će dete da se razvija psihološki, kognitivno i u ponašanju, kao i kakvi će mu biti dometi:

- Naš zadatak je da dođemo do svakog roditelja i svake sredine i prenesemo im najnovija naučna saznanja, koja će omogućiti da se njihova deca najbolje razvijaju. Imamo institucije, predškolske ustanove, patronažne službe, savetovališta u domovima zdravlja i dečjim dispanzerima. Godine 2019. opredelili smo se da timski kroz poziv na akciju zajednički tri ministarstva - zdravlja, prosvete i socijalne zaštite - priđemo roditeljima preko edukacija, a danas nakon pet godina možemo da sumiramo rezultate.

Ta dva roditeljstva, ono biološko i ono društveno, moraju delovati zajedno, promišljeno i sistemski, posebno u periodu ranog razvoja, kako bi dete izraslo u zdravu i mentalno funkcionalnu jedinku. Zato sa ushićenjem iščekujemo kraj godine, kada ćemo svečano otvoriti Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, kao jedan dom za blisku saradnju, kuću u kojoj je najbolje za najmlađe članove našeg društva apsolutni prioritet.