DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna
Foto: Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

kurir televizija

DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna

Društvo -

Tema silovanja i seksualnog zlostavljanja izaziva mnogo emocija i kontroverzi, posebno kada je reč o dokazivanju ovih strašnih zločina.

U emisiji "Puls Srbije" gosti su bili Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak, i Dragana Ivanović, psiholog i psihoterapeut, koji su govorili o tome koliko je teško dokazati silovanje.

Doktor Ljubiša Božić naglašava da je svedočenje žrtve izuzetno važno, ali nije uvek jedini dokaz.

- U konkretnom slučaju koji je malo pre interpretiran, situacija je drugačija. Međutim, kod svežih silovanja koja su se desila u odnosu na trenutak prijavljivanja ne duže od 24 sata, mnogo toga može da se postigne kroz uzimanje uzoraka tragova na žrtvi - objašnjava Božić.

Ljubiša Božić
foto: Kurir televizija

On ističe da je ključno odmah pregledati žrtvu kako bi se identifikovali materijalni tragovi i povrede.

- Što je kraći period od momenta kritičnog događaja do vršenja pregleda, veća je mogućnost da bude mnogo više tragova i da u tom delu stvar bude jasna.

U slučajevima kada je od silovanja prošlo više vremena, materijalni tragovi često više nisu prisutni, što otežava dokazivanje.

- Tada se čitava priča bazira na izjavama učesnika u događaju, koji su, kao i u ovom slučaju, potpuno različiti. Jedni kažu da se to desilo, drugi kažu da se nije desilo - dodaje Božić. U ovakvim situacijama, psihijatrijsko-psihološka veštačenja postaju ključna u dokaznom postupku.

02:50

DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna

Dragana Ivanović, psiholog i psihoterapeut, naglašava važnost psiholoških veštačenja, posebno kada je reč o slučajevima koji su se desili pre više godina.

- Najbolje će dokazati tim, ako je posle toga došlo do promena u ponašanju žrtve, da li je došlo do određenih psihičkih oboljenja - objašnjava Ivanović.

Ona dodaje da su ključni dokumenti psihijatra i psihologa, kao i svedočenja osoba iz okoline žrtve.

- Bitno je svedočenje lica iz okoline koja su primetila promene u ponašanju žrtve ili kojoj se žrtva obratila za pomoć.

Dragana Ivanović
foto: Kurir televizija

Ivanović ističe da su ove promene u svakodnevnom funkcionisanju žrtve veoma bitne za dokazivanje.

- Psihijatrijsko veštačenje i psihološko testiranje su neophodni kako bi se utvrdilo stanje žrtve i posledice koje je pretrpela - dodaje ona. Svedočenja bližnjih i promena u ponašanju mogu biti ključni faktori u dokaznom postupku.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:43

OSUMNJIČENI ZA SILOVANJE I POVRATNIK NA SLOBODI! Advokat: Pozvati viši sud u Pančevu i pitati KO je doneo takvu odluku i zašto?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track