"NE PROĐE DAN DA NEKO NE DONESE LAŽNU PETOHILJADARKU" Srbin šokiran potezom kasirke, ovako proverava novčanice: Došlo mi je da...
Foto: Shutterstock

pažnja

"NE PROĐE DAN DA NEKO NE DONESE LAŽNU PETOHILJADARKU" Srbin šokiran potezom kasirke, ovako proverava novčanice: Došlo mi je da...

Društvo -

Pojedini kasiri koji rade u trgovinskim lancima tvrde da ne prođe ni dan, a da neko od potrošača ne donese bar jednu lažnu novčanicu od 5.000 dinara!

Narodna banka Srbije nedavno je upozorila da je važno da građani i sami obrate pažnju na novac koji im dolazi u ruke. Osoba koja posumnja da joj je neko dao lažni novac treba da ga preda bilo kojoj banci ili policijskoj stanici, jer ukoliko ga svesno ponovo pusti u opticaj kao pravi, preti joj kazna zatvora do tri godine.

Na društvenoj mreži X pojavila se objava korisnika koji je bio šokiran tvrdnjama radnice u marketu da gotovo svakodnevno neko od kupaca pokuša da "uvali" lažne novčanice.

dinari
foto: Shutterstock

- Dajem na kasi 5.000 dinara, a kasirka okrenula ka svetlu novčanicu, gleda vodeni žig, vadi neki marker žuti, pa je onda primakla novčanicu uhu i sluša kako šuška novčanica. Gledam i ne verujem, kao i žena koja bila u redu posle mene, a ona nas pogleda i kaže: "Ovo je standardna procedura, ne prođe dan da neko ne donese bar jednu lažnu petohiljadarku. Ja verujem da vi ne znate koja je prava, a koja ne, ali meni je posao da znam." Došlo mi je da je fotkam kako drži novčanicu kod uva i osluškuje je - navodi se u objavi ispod koje su se nizali komentari:

- Ima smisla. Kvalitetan papir ima duža vlakna i ne šuška kao lažni novac - piše u prvom komentaru, dok u narednom stoji da kasirka ako uzme lažnu novčanicu može da snosi posledice i da sama iz svog džepa plati taj iznos.

Novac, Dinari
foto: Shutterstock

- Da, to nije problem, razumem zašto je oprezna, šokira me momenat da u lokalnoj maloj prodavničici jednom dnevnom bar pokušavaju da im uvale lažnu novčanicu - dodao je autor objave.

Neki korisnici su podsetili i da su ranije bile česte lažne novčanice od 2.000 dinara.

- 2000 dinara su bile baš česte pre neku godinu. Uvalili u više radnji, pa sam ih video. Realno niko ne zagleda, a i kad zagledaš retko ko obrati pažnju na sve detalje. Prilično su bile ubedljive, posebno kada su prljave i izgužvane - navodi se u komentaru, dok u narednom stoji:

- Pojavile se 2.000 dinara falsifikati, mojoj koleginici uvalili, bila gužva, frka na kasi... I moraju iz svog džepa da plate manjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track