KRV JE JEDINI LEK KOJI NEMA ZAMENU, 1 DAVALAC SPASAVA DO 3 ŽIVOTA Na stadionu Rajko Mitić 30. akcija dobrovoljnog davanja krvi
Foto: Petar Aleksić

odazovite se humanoj akciji

KRV JE JEDINI LEK KOJI NEMA ZAMENU, 1 DAVALAC SPASAVA DO 3 ŽIVOTA Na stadionu Rajko Mitić 30. akcija dobrovoljnog davanja krvi

Društvo -

Na stadionu "Rajko Mitić" u Medija centru u Beogradu danas u 10 sati počela je dvodnevna tradicionalna 30. akcija dobrovoljnog davanja krvi "Crveno-bela krv", koju organizuje Institut za transfuziju krvi u saradnji sa SD Crvena zvezda.

Ekipa Kurira je u prvim satima akcije zatekla gužvu na stadionu. Tokom prethodnih 29 akcija prikupljeno je više od 12.000 jedinica krvi, tj. blizu šest tona, a jedna jedinica može da spase do tri života, navode iz Instituta.

Dušan Serafimović, predstavnik Instituta za transfuziju krvi Srbije, kaže za Kurir da se ova akcija organizuje kad je najpotrebnije, u vreme letnjih meseci, kad su smanjene jedinice krvi.

Dušan Serafimović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije
Dušan Serafimović iz Instituta za transfuziju krvi Srbijefoto: Petar Aleksić

- Krv je jedini lek koji nema svoju zamenu, koji se ne može napraviti! Imamo nacionalni godišnji plan za prikupljanje krvi, formiran na osnovu potreba koje zdravstvene ustanove iskazuju. Trudimo se da zadovoljimo njihove potrebe, ali dolazi do situacija kada su rezerve smanjene, a ove akcije nam pomažu da uvek imamo stabilne. Pozivam sve ljude dobre volje da se odazovu akcijama ne samo danas i sutra, nego svaki dan. Crveno-bela krv je prepoznatljivi slogan i brend, a crveno-bela porodica uvek tu da pomogne onima kojima je to potrebno. Kada bi svi zdravi ljudi makar jednom godišnje dali krv, ne bi bilo nestašice.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Dodaje i da je ovo najmasovnija akcija koja se organizuje mimo plana, gde bude veliki odziv ljudi.

- Kada dajete krv, za sebe možete da kažete da ste zdrava osoba, to je prilika da proverite svoje zdravlje, kao neka mala vrsta sistematskog pregleda. Kad vam lekar kaže: "Idite da date krv", znajte da ste zdrava osoba.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Došli su mladi, i momci i devojke, ali i stariji koji još nemaju 65 godina. Imaju zajedničku poruku - da svi treba da se odazovu bez obzira na to za koga navijaju, jer nikada se ne zna kome će trebati krv.

Student i vatreni navijač Crvene zvezde Veljko Mijanović (22) kaže da se treći put odaziva ovoj akciji.

Veljko Mijanović
Veljko Mijanovićfoto: Petar Aleksić

- Trenirao sam fudbal, fizički sam aktivan, vodim zdrav život i spreman sam da uvek dam krv. Osećaj nakon toga je neverovatan. Proces traje nekoliko minuta, pregleda vas lekar, odredi krvnu grupu, proveri pritisak, disanje, i to je to. Pozvao bih sve koji mogu da dođu - kaže Veljko.

Ko može da da krv

  • Sve zdrave osobe od 18 do 65 godina
  • davaoci moraju biti naspavani
  • ne smeju biti pod dejstvom alkohola ili opijata
  • moraju dobro da jedu
  • interval između dva davanja krvi treba da bude tri meseca za muškarce i četiri meseca za žene

Nikola Mitrović, procesni inženjer, ima 25 godina, a već je 10 puta dao krv.

Nikola Mitrović
Nikola Mitrovićfoto: Petar Aleksić

- Ovo je humani gest koji organizuje naša Zvezda. Uvek sam ovde na stadionu kada su ovakve akcije, jer znam da je krv uvek potrebna, da često fali, a većina nas može da je da i da produži život nekome.

Ministar Zlatibor Lončar

Zvezdaši spasli više od 30.000 života

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da ne postoji ništa humanije nego da se da krv.

- Odazvalo se 12.648 zvezdaša u prethodnih 29 akcija, od tog broja 11.493 je dalo krv. Prosek po akciji je bio 396 davalaca. Izuzetno bitna činjenica je da skoro 26 odsto davalaca prvi put pristupa ovakvoj akciji. S obzirom na to da jedna jedinica krvi može da spase tri života, zvezdaši su svojom akcijom spasli više od 30.000 života u Srbiji.

Studentkinja Visoke zdravstvene škole Aleksandra Milošević (25) do sada je tri puta dala krv.

Aleksandra Milošević
Aleksandra Miloševićfoto: Petar Aleksić

- Moje malo nekom znači mnogo, uvek na to pomislim kad dajem krv. Mojih izdvojenih nekoliko minuta nekome daje godine života!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track