VIDOVDAN NA KOSOVU JE POSEBAN Srbi obeležavaju veliki praznik u Gračanici i Gazimestanu, Joanikije služi liturgiju (VIDEO)
Foto: Kurir

VIDOVDAN NA KOSOVU JE POSEBAN Srbi obeležavaju veliki praznik u Gračanici i Gazimestanu, Joanikije služi liturgiju (VIDEO)

Društvo -

Vidovdan je na Kosovu poseban, ističu građani koji su iz svih krajeva Srbije, ali i regiona, došli da ovaj praznik obeleže u Gračanici i na Gazimestanu i poručuju da su ovde kući.

Liturgija u manastiru Gračanica povodom Vidovdana, prisutno više stotina vernika

Visokopreosvećeni arhiepiskop crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC služio je svetu liturgiju u manastiru Gračanica povodom Vidovdana.

vidivdan, gračanica, liturgija
foto: Kosovo online

U manastirskoj porti prisutno je više stotine Srba koji su iz različitih krajeva Srbije, ali i regiona, došli da obeleže godišnjicu Kosovske bitke.

Osim predstavnika lokalnih institucija, Kancelarije za KiM, liturgiji prisustvuju i brojni zvaničnici iz centralne Srbije, ali i regiona koji su proteklih dana stigli kako bi zajedno sa narodom na Kosovu obeležili Vidovdan.

1 / 4 Foto: Kurir

Nakon službe, tradicionalno će biti dodeljene medalje "Majka devet Jugovića" majkama koje imaju četvoro i više dece, a potom će na Gazimestanu biti služen parastos palim srpskim junacima.

U blizini manastira povećano je prisustvo Kosovske policije.

I ispred Gračanice okupljen narod

Građani se okupljaju u dvorištu manastira Gračanica kako bi prisustvovali Svetoj liturgiji, a zatim i parastosu na Gazimestanu.

Vera iz Herceg Novog kaže da je utisak u Gračanici najposebniji.

- Dolazim skoro svake godine, u toku godine više puta dođemo na Kosovo. Ovde je najposebnije mesto, najmilije mesto. Kući smo. Ovde smo kući - poručila je Vera.

Dara Radonjić je Iz Podgorice došla da Vidovdan obeleži u Gračanici i na Gazimestanu.

- To je simbol svih Srba gde god da se nalaze. Svi Srbi iz sveta mogu se žrtvovati i doći jednom na Vidovdan u Gračanicu i da posete Pećku Patrijaršiju - rekla je Radonjić.

Manje naroda nego prethodnih godina

Petar Pekmezović iz Beograda kaže da je manje naroda nego prethodnih godina.

- Malo je sveta, ranije sam bio i bilo je puno više i to obeležje se na neki način više manifestovalo. Sada se to smanjeno i zbog toga mi je žao. Vidovdan na Kosovu treba da bude uvek poseban i treba da bude sa velikim događajima, jer mi treba ovde da slavimo srednjovekovnu kulturu u život i da pomenemo te stradalnike koji su za slobodu život dali - rekao je Pekmezović.

Ima i onih koji su po prvi put na Kosovu.

- Došli smo uz Bačke Palanke. Utisak je odličan. Oduševljeni smo. Od kada smo kročili na ovu zemlju naježili smo se, iako nikada nisam bio, nekako imam poseban utisak na sve ovo - rekao je Mirko Vojinović.

(Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track