"VIDOVDAN JE TEMELJ SRPSKE ISTORIJE I SIMBOL SLOBODE!" Istoričar Miloje Pršić o značaju najsudbonosnijeg dana za naš narod
Foto: Shutterstock

kurir televizija

"VIDOVDAN JE TEMELJ SRPSKE ISTORIJE I SIMBOL SLOBODE!" Istoričar Miloje Pršić o značaju najsudbonosnijeg dana za naš narod

Društvo -

U emisiji "Puls Srbije" gostovao je istoričar Miloje Pršić, koji je govorio o značaju Vidovdana, nacionalnog praznika koji se danas obeležava širom Srbije.

Pršić je istakao da je Vidovdan međaš u istoriji srpskog naroda, temelj vere, jedinstva i odlučnosti u odbrani slobode.

Miloje Pršić
foto: Kurir televizija

Vidovdan kroz vekove

Vidovdan je, prema Pršićevim rečima, datum koji je odredio svu istoriju srpskog naroda. On je podsetio na niz važnih događaja koji su se desili na ovaj dan:

1389. godina: Bitka na Kosovu, kada je srpska vojska pod vođstvom kneza Lazara suprotstavila turskom prodiranju na Balkan.

- Srpska vojska se žestoko borila protiv nadiranja Osmanlija sa istoka Evrope. To je bila bitka koja simbolizuje rešenost srpskog naroda da brani slobodu i pravdu - rekao je Pršić.

1914. godina: Atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu, događaj koji je pokrenuo Prvi svetski rat.

- Slobodarski čin Mlade Bosne završio je priču Ferdinanda i njegove supruge, i započeo jedan od najvećih sukoba u istoriji - dodao je.

1919. godina: Potpisivanje Versajskog mirovnog sporazuma nakon Prvog svetskog rata.

- Ovaj sporazum je značio novi početak za mnoge zemlje, uključujući i Srbiju - istakao je Pršić.

1948. godina: Rezolucija Informbiroa, koja je označila početak sukoba između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

- Ova rezolucija je imala veliki uticaj na političku situaciju u Jugoslaviji i njenom položaju u svetu - zaključio je Pršić.

Miloje Pršić
foto: Kurir televizija

Bitka na Kosovu: Simbol otpora i žrtve

Poseban naglasak Pršić je stavio na bitku na Kosovu, koja se dogodila 1389. godine.

- Srpska vojska, predvođena knezom Lazarom, suprotstavila se turskom prodiranju na Balkan u žestokoj borbi. Srbi nisu izgubili tu bitku, već su pokazali neizmernu hrabrost i odlučnost u odbrani slobode - rekao je Pršić.

Dodao je da je ova bitka simbolizovala rešenost srpskog naroda da brani svoju slobodu i pravdu, čak i po cenu najveće žrtve.

- Knez Lazar je pozvao na jedinstvo i odlučnost, a srpski narod je pokazao neverovatnu hrabrost i spremnost na žrtvu - naglasio je Pršić.

Miloje Pršić
foto: Kurir televizija

Nasleđe Vidovdana

Vidovdan nije samo datum u kalendaru, već simbol srpskog identiteta i nacionalne svesti.

- Vidovdan je temelj postojanja, temelj vere, jedinstva naroda i odlučnosti u odbrani slobode. To je dan kada se sećamo naših predaka i njihove borbe za našu slobodu - rekao je Pršić.

Vidovdan je dan koji nas podseća na našu prošlost, ali i inspiriše da gradimo bolju budućnost.

- Sećanje na kneza Lazara i kosovske junake nas obavezuje da čuvamo vrednosti za koje su se oni borili i da se trudimo da budemo dostojni njihovog nasleđa - zaključio je Pršić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:02

GOCA LAZAREVIĆ KOMENTARISALA JUŽNU AMERIKANKU KOJA JE OTPEVALA VIDOVDAN Potom se osvrnula na početke: Bila sam iz drugog plana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track