KAKO MOTIVISATI DECU DA SE BAVE FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU? Nastavnica fizičkog vaspitanja otkrila: U školama uveden novi izborni predmet
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

KAKO MOTIVISATI DECU DA SE BAVE FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU? Nastavnica fizičkog vaspitanja otkrila: U školama uveden novi izborni predmet

Društvo -

Fizička aktivnost ima izuzetno pozitivan uticaj na opšte zdravlje. Redovno vežbanje smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes, i određeni tipovi raka.

Međutim, deca i mlade osobe sve manje se opredeljuju za fizicku aktivnost. Na pitanje kako motivisati mlade da se bave sportom odgovor je pronašla novinarka Kurira Teodora Borozan kod Valerije Mihajlović, profesorice fizičkog vaspitanja.

Mihajlović je prvo napomenula značaj, po mnogima i neophodnost, fizičke aktivnosti:

03:12

KAKO MOTIVISATI DECU DA SE BAVE FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU? Nastavnica fizičkog vaspitanja otkrila: U školama uveden novi izborni predmet

- Izuzetno je važna, a pogotovo za decu između 10 i 14 godina, kakva su upravu u osnovnoj školi. Jako važno je da se bave sportom, ali pre svega da budu fizički aktivni, da su što manje uz telefona u statičnom položaju. Mi u školi imamo tri puta nedeljno ovaj čas, ali smatram da to nije dovoljno, već da bi idealno bilo da se fizičko vaspitanje proteže kroz svih pet radnih dana. Ranije su deca više bila napolju, a sada su uglavnom kod kuće uz telefon, pa zato smatram da bi pet puta nedeljno bilo idealno.

Potom je komentarisala navode da će se u škole uvesti još jedan predmet koji će kao bazu imati fizičku aktivnost:

- Od ove godine je uvedeno "vežbanjem do zdravlja" koji je izborni predmet i uglavnom ga deca biraju. Mi na tim časovima, pored fizičke aktivnosti, takođe pričamo i o ishrani koja je izuzetno važna, a pogotovo u ovo vreme kada je dosta dece gojazno. Već se počelom sa tim predmetima u obliku izbornog, pa već deca imaju dodatan čas. Milsim da je važno da se i u porodici neguje ta fizička aktivnost, da roditelji neguju to, a mi ovde motivišemo đake, gledamo da vodimo na turnire.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

09:37

KONDIČIONI TRENER RAZOTKRIO: 30% naših igrača NIJE BILO SPREMNO ZA EP! Ilić za Kurir otkrio: Postoje 3 rešenja za ovaj problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja