"SRBIJA MOŽE DA POKRIJE 17 % POTREBA EVROPE ZA ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA": Ministarka pozvala na stručnu raspravu o litijumu!
Foto: Instagram/dubravka.djedovic

nauka, a ne buka!

"SRBIJA MOŽE DA POKRIJE 17 % POTREBA EVROPE ZA ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA": Ministarka pozvala na stručnu raspravu o litijumu!

Društvo -

Dan pre događaja u Boliviji i predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će se zbog kontrole nad litijumom dešavati brojni potresi u svetu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Srbija ne sme propustiti šansu koju donosi nalazište litijuma, jer osigurava ekonomski rast zemlje, poručila je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike na zatvaranju Međunarodne konferencije o energetici na Zlatiboru.

Da rezervama litijuma u Jadru Srbija može da pokrije 17 posto potreba evropskog tržišta električnih automobila, ocenjuje resorna ministarka i poziva na argumentovanu stručnu raspravu o projektu.

Dubravka Đedović Handanović
foto: screenshot RTS

- Mislim da nema nemogućih projekata, ima samo loših tehničkih i inženjerskih rešenja. I upravo javne rasprave i javne konsultacije treba da doprinesu tome da se dođe do boljih održivih rešenja. Zato je važno da se o ovakvim pitanjima odluke donose tako što ćemo slušati struku i stručnjake, a ne buku koju prave oni koji nemaju dovoljno argumenata - rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović za RTS.

Stručnjaci koji su radili na Studiji uticaja na životnu sredinu odbacuju kritike javnosti o prekomernom zagađenju vode i vazduha. Tvrde - primenom najoštrijih ekoloških standarda uticaji se mogu svesti u dozvoljene granice.

litijum, mineral, bogatstvo, ruda, Srbija
foto: Tihomir Ilić

- Zaključak studije je da svako industrijsko postrojenje, pa i ovo o kome se ozbiljno priča, može da živi u nekoj životnoj sredini bez značajnog uticaja na nju. Sve što se nalazi u našim studijama pokazuje održivost suživota industrije i životne sredine - rekao je Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Takav projekat, neosporno je pod lupom javnosti.

Jelica Putniković
foto: Kurir TV

- Svi građani žele zdravu životnu sredinu, ali je nažalost ta tema previše politizovana u društvu. U suštini, ne treba apriori biti ni za ni protiv, jer zaista bez rudarenja nema napretka, nema novih tehnologija i nema razvoja ekonomije. Međutim, ni u jednom momentu ne sme biti ugrožena životna sredina - napominje Jelica Putniković, urednica "Energije Balkana".

U svetu je litijum deficitarni metal. A ima široku primenu: od raketne industrije do proizvodnje stakla, keramike, a posebno baterija za električne automobile i zelena energetska postrojenja.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track