DOKTORKA ME ŠOKIRALA: VI STE TRUDNI, PORAĐATE SE ZA MESEC DANA! Nisam znala, niti se nazirao stomak! Ovo me posebno zabrinulo
Foto: Privatna Arhiva

Natašina ispovest za kurir

DOKTORKA ME ŠOKIRALA: VI STE TRUDNI, PORAĐATE SE ZA MESEC DANA! Nisam znala, niti se nazirao stomak! Ovo me posebno zabrinulo

Društvo -

Otišla sam na pregled kod ginekologa i saznala da sam u osmom mesecu i da ću se poroditi za mesec dana! Nisam imala pojma da sam trudna, iako mi je to četvrta trudnoća, počinje priču za Kurir vaspitačica Nataša Marković (28) iz Beograda!

Dečak se rodio 1. januara 2023. godine. Mlada mama sada ima dve ćerke i dva sina, uzrasta od sedam, pet, tri i jedne godine.

Natapa Marković pri jednoj od trudnoća
Natapa Marković pri jednoj od trudnoćafoto: Privatna Arhiva

Sa četvrtim detetom nije imala nikakve simptome koji bi ukazivali na drugo stanje. Nakon što joj je na pregledu u novembru 2022. godine doktorka saopštila da je trudna, samo se molila bogu da s detetom bude sve u redu, s obzirom na to da trudnoća nije praćena.

- Sa trećim detetom sam se porodila u julu 2021. godine i pošto je on dojeno dete, nisam imala ciklus. Prošlo je godinu dana, malo sam se zabrinula šta se dešava. Imala sam neka, da kažem, krvarenja i to je bilo dan-dva mesečno. Na kraju sam pomislila - da nisu ciste, pošto sam ranije imala tih problema. Otišla sam privatno kod lekara, platila sam da obavim kompletan pregled i ultrazvuk, briseve, sve... - priseća se Nataša za Kurir.

Kaže da je možda njena greška to što je kod doktora odmah ušla s pitanjem da li su ciste u pitanju.

Nataša Marković
Nataša Markovićfoto: Privatna Arhiva

- Možda se on usmerio samo na to, ne znam, ali ništa što se tiče trudnoće nije spomenuo. Ja na trudnoću nisam ni pomišljala. Rekao je da ne vidi ciste, da ne brinem i da će ciklus s vremenom da se reguliše. Po mojoj kasnijoj računici, tada sam već bila treći mesec.

Prestala je da doji treće dete, ali ciklus i dalje nije imala. Otišla je u novembru 2022. kod državnog ginekologa.

- Doktorka je rekla da sam trudna. Prvo sam pomislila da je neka manja trudnoća, odnosno da je početak, da bi ona meni rekla da je po svemu sudeći meni termin 29. decembar! To je bio takav šok, ne mogu da opišem! Bila sam jako zabrinuta jer nisam osetila pokrete deteta, niti sam se nešto preterano gojila. Ceo život variram u kilaži, tek kada sam tad ušla u deveti mesec, počeo je da se malo nazire stomak - navodi Nataša.

Veliki izazov

Pomešane emocije

Nataša dodaje i da su emocije njoj i njenom suprugu bile pomešane nakon saznanja da stiže još jedno dete:

- Naravno, suprug i ja obožavamo decu, tu je i velika doza sreće, ali i zabrinutosti kako ćemo, šta ćemo, treba ih nahraniti, odškolovati. Imamo pomoć što se tiče čuvanja, a najvažnije je da smo živi i zdravi.

Mučnine nije imala ni u prve tri trudnoće, te su izostale i u četvrtoj. Stalno je bila u pokretu i jurcanju za decom, pa joj je doktorka objasnila da je to možda razlog što pokrete nije osećala.

Uživanje na odmoru
Uživanje na odmorufoto: Privatna Arhiva

- Uhvatila me je panika i zato što nije bila kontrolisana trudnoća, nisam koristila ni vitamine, ništa, nisam mirovala. Otišli smo na 4D ultrazvuk i rečeno je da je sve u redu, ali opet sam imala strah. Doktorka mi je objasnila da se dešavaju ovakve stvari, čak se i ja sećam jedne devojke iz srednje škole koja je bukvalno nekoliko dana pred porođaj saznala da je trudna, i to zbog bolova u stomaku - mislili su da je slepo crevo.

Neki slučajevi "nepoznate trudnoće"

  • Devojčica (13) iz Grčke se 2023. porodila u toaletu bolnice a nije znala da je trudna
  • Tijana C. porodila se krajem 2020. godine u sobi kod kuće u Trsteniku, nije znala da je trudna niti je imala simptome
  • Jedna žena iz Čačka (39) godine 2017. na svet je donela dečaka, uz tvrdnju da sve vreme nije znala da je u drugom stanju
  • HGSS pomogla je 2023. godine jednoj strankinji da se porodi u objektu u Nacionalnom parku Paklenica, a devojka navodno nije znala da je trudna

Nataša i njen suprug, s kojim je zajedno već deset godina, nisu znali ni kog je pola beba. Bilo im je najvažnije da dete bude zdravo.

Nataša sa majkom i četvoro dece
Nataša sa majkom i četvoro decefoto: Privatna Arhiva

- Mi nismo u tom trenutku planirali četvrto dete. Mamu nisam smela ni da pozovem, poslala sam joj poruku. Još se ona pre, kad god ih zovem da kažem šta ima novo, šalila pitanjem da nisam trudna. Porodila sam se u GAK Narodni front i kad su mi saopštili da je sve u redu s bebom, tek tad mi je laknulo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track