"GOVORIMO O ULAGANJU OD 2,5 MILIJARDE EVRA KOJE ĆE PROMENITI ZAPADNU SRBIJU!" Stručnjaci otkrili potencijale iskopavanja litijuma
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"GOVORIMO O ULAGANJU OD 2,5 MILIJARDE EVRA KOJE ĆE PROMENITI ZAPADNU SRBIJU!" Stručnjaci otkrili potencijale iskopavanja litijuma

Društvo -

Danas se, kao što smo videli, u Kruševcu održava centralna manifestacija i svečana sednica Vlade Srbije povodom obeležavanja Vidovdana. Istovremeno, 300 kilometara dalje, u poznatom selu Donje Nedeljice kod Valjeva, održava se Svelitijumski sabor, na kome se okupljaju građani koji se protive iskopavanju litijuma u našoj zemlji.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je otvaranje rudnika „moguće 2028. godine".

Prof. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, istakao je da je najgore što se u Srbiji ova tema preusmerila na politički teren.

- Ovo nije politička tema, ne treba da bude politička tema, već isključivo ekonomska i ekološka - naglasio je Savić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je napomenuo da postoji mnogo dimenzija ove priče, ali da je ključno razmatrati ekonomske i ekološke aspekte bez političkih uticaja.

- Litijum je nafta 21. veka. Možda ljudi preteruju, ali to je važna sirovina za značajan deo industrije - rekao je Savić, dodajući da je za Srbiju litijum ekonomski isplativ, ali da pitanje ostaje koliko je ekološki bezbedno.

Prof. dr Vladimir Marinković istakao je da su prisustvo i istraživanje litijuma i jadarita u Srbiji od suštinske važnosti.

- Sećam se kada sam bio potpredsednik parlamenta 2014. godine, da su istraživanja uveliko bila u toku. Taj projekat nije počeo ni 2012. ni 2013. ni 2014. godine, već je započet sporazumom iz 2006. godine sa kompanijom Rio Tinto - rekao je Marinković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Najveći kritičari projekta danas su upravo oni koji su potpisivali sporazume i dali mogućnost Rio Tinto da vrši istraživanja - dodao je Marinković, naglašavajući da je suštinski važno pitanje debate i uključivanja svih relevantnih strana.

Marinković je objasnio da je ekonomski najisplativiji model onaj koji uključuje ne samo eksploataciju litijuma, već i proizvodnju baterija i električnih automobila u Srbiji.

- Potencijalno ulaganje od 2,5 milijarde evra može drastično promeniti poziciju zapadne Srbije, grada Loznice, njihov budžet, novo zapošljavanje i dolazak novih tehnologija - rekao je Marinković.

06:22

GOVORIMO O ULAGANJU OD 2,5 MILIJARDE EVRA KOJE ĆE PROMENITI ZAPADNU SRBIJU! Stručnjaci otkrili potencijale iskopavanja litijuma

On je naglasio važnost ozbiljnog monitoringa države i resornih ministarstava, kao i Evropske unije, koja je donela akt o kritičnim sirovinama.

- Pričati o projektima bez argumenata dovodi do političke agende ili agende pojedinih stranih centara moći koji nemaju interes da Srbija realizuje ovaj projekat - upozorio je Marinković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

LITIJUM JE NAFTA 21. VEKA, NEMAJU GA SVI, A NEOPHODAN JE Stručnjaci o ekonomskoj i geopolitičkoj prednosti država koje ga imaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track