"POVREĐENI ŽANDARM JE OVIME POSLAO SNAŽNU PORUKU" Gosti "Redakcije" analiziraju: Ovakva spremnost naših jedinica uliva poverenje!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir televizija

"POVREĐENI ŽANDARM JE OVIME POSLAO SNAŽNU PORUKU" Gosti "Redakcije" analiziraju: Ovakva spremnost naših jedinica uliva poverenje!

Društvo -

Javnost u Srbiji i dalje je uznemirena nakon terorističkog napada ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kada je Miloš Žujović samostrelom pogodio pripadnika žandarmerije Miloša Jevremovića u vrat, koji ga je potom vatrenim hicima lišio života u samoodbrani.

Ranjeni policajac je operisan i sada se oporavlja, a policija je već pritvorila više lica povezanih sa ovim napadom.

Gosti jutranjeg programa Kurir televizije koji su analizirali ovaj teroristički akt bili su prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije i Karlo Dulović, bivši stručnjak za bezbednost u ambasadi SFRJ u Švajcarskoj.

Kurir televizija
foto: Karlo Dulović, Dejan Miletić

- Ovakve akcije se ne rade autonomno, odnosno ne rade se bez određenog plana i instrukcija. Uvek je teroristički akt vezan za određenu političku poruku, to je svrha terorizma, to je poseban oblik ekstremnog nasilja koji se upotrebljava da bi se skrenula pažnja za ideje. Kod ovog slučaja, postoji nekoliko zanimljivih stvari, prva je da naša služba preventivno nije zaustavila ovu akciju. Čovek, koji je ekstremizovan, nekako je uspeo da šeta pored ambasade nekoliko puta i da izvrši taj gnusan čin. To samo po sebi nije dobra poruka. S druge strane, velika i jaka je poruka povređenog žandarma Miloša Jevremovića, koji je uspeo da neutrališe napadača nakon zadobijenog hica strelom. Ne znamo kako bi se to u suprotnom nastavilo, da li bi napadač izvadio vatreno oružje ili bi ušao u samu ambasadu. Taj pogodak strelom u vrat je dosta osetljiv, može trenutna smrt da nasledi, ali hvala Bogu tu su neke sitnice odlučile, a to ide u prilog obučenosti našeg obezbeđenja, a takva spremnost naših jedinica uliva dodatno poverenje.

Miletić je izneo tvrdnju oko toga šta se krije iza ovog napada:

- Pa, s moje tačke gledišta uvek su tu neki strani faktori, koji gledaju da i oni pošalju svoju poruku. Malo je čudno da se sve otrglo na ovakvom nivou, tu definitivno postoji i opuštanja, jer ne bi smelo ovakvo nešto da se desi, nema puno ovako esktremnih ljudi.

Dulović je izneo definiciju terorizma, rekavši da on služi kako bi se poslala određena politička poruka, ali i kako bi nastala destabilnost unutar zemlje, a njegove tvrdnje poslušajte u priloženom videu:

02:36

POVREĐENI ŽANDARM JE OVIME POSLAO SNAŽNU PORUKU Gosti Redakcije analiziraju: Ovakva spremnost naših jedinica uliva poverenje!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

DOŠAO JE U KLINIČKI CENTAR DOK MU JE STRELA I DALJE BILA U VRATU Ekipa Kurira izveštava: Ovako teče oporavak Miloša Jevremovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track