"TA ORGANIZACIJA JE NAJUTICAJNIJA, A USKO SU POVEZANI SA HAMASOM" Stručnjaci analiziraju motive napada na Ambasadu Izraela (VIDEO)
Foto: Printscreen Kurir Tv, Printscreen RTS 1

KURIR TELEVIZIJA

"TA ORGANIZACIJA JE NAJUTICAJNIJA, A USKO SU POVEZANI SA HAMASOM" Stručnjaci analiziraju motive napada na Ambasadu Izraela (VIDEO)

Društvo -

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su prošli kritični trenuci kada je postojala bojazan da ne dođe do još napada kao što je bio onaj u subotu ispred Ambasade Izraela i naveo da je u prilazu tom slučaju neophodno odvojiti dve stvari.

Prva je sam sam teroristički akt, a druga je postojanje grupacije koja može da se definiše kao vehabijska, odnosno verski ekstremizam, u ovom slučaju islamski.

Ambasada, Ambasada Izraela
foto: Kurir

Gosti jutarnjeg programa koji su analizirali ovu temu bili su prof. dr Miroslav Bjegović, savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost i Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji.

Bjegović je prvo pričao o ukidanju crvenog alarma, odnosno šta je sve potrebno da bi se to dogodilo:

- On se alarmira kada smatramo da može postojati onaj domino efekat, da posle terorističkog napada, mogu neki da počine slično zlodelo. To je neki period, za koji kažemo u narednih 72 časa, a to je upravo taj nivo podizanja bezbednosti. Trebalo bi napomenuti da se ovde radi o unutrašnjem terorizmu jer je lice, koje je počinilo napad, naš državljanin. Međutim, uvek su bitni motivi ili ciljevi. Postoje politički ciljevi, koji šalju određenu vrstu poruke, ovo nije bilo upućeno našem narodu i državi. Ovo je čin koji je bio strogo isplaniran u smislu napada na Ambasadu Izraela, namerno to napominjem, s obzirom na to da je ovo lice bilo pripadnih verhabijskog pokreta, koji je u tesnoj vezi sa vehabijskim pokretom koji je kao organizacija najveća i najuticajnija na prostoru BiH u tuzlanskom kantonu, a to napominjem jer su oni tesno povezani sa terorističkom organizacijom Hamas.

Karan je, između ostalog, pohvalio akt žandarma, pa je rekao da su naši kadrovi među najobučenijim na svetu:

04:37

TA ORGANIZACIJA JE NAJUTICAJNIJA, A USKO SU POVEZANI SA HAMASOM Stručnjaci analiziraju motive napada na Ambasadu Izraela

- Naše službe su prikazale da oni znaju ko su ti ekstremisti, da se oni prate, pod nekom lupom su, ali bih više bio sklon oceni da su sudovi previše liberalni i da bi oni trebalo da pooštre situaciju. Vehabije imaju karakteristično oblačenje, oni se prepoznaju i na ulici, ali to ne znači da se ne mogu maskirati, pa se tako odreknu tih pantalona, brade ili već čega. Ovde nema dileme, ovo je bilo upućeno protiv Izraela, ali to ne znači da nisu izvršili atak i na našu zemlju, i ignorisali štetu koji donose, njih ne interesuje Srbije, već neka islamska zemlja. To što je izvršio žandarm je vrhunska stvar, to govori da imamo kadrove koji su među najobučenijim na svetu. On je sa strelom u vratu zaštitio sebe, ambasadu, kolege, pa i našu državu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:20

NA SEVERU IZRAELA SE VODI RAT O KOM NIKO NE GOVORI! Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je sravnjen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track