"NE POSTOJI KANALIZACIJA KOJA MOŽE DA PRIMI TOLIKO VODE" Iz JKP Vodovod za Kurir: Ovo je katastrofalnije od 2014. godine
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"NE POSTOJI KANALIZACIJA KOJA MOŽE DA PRIMI TOLIKO VODE" Iz JKP Vodovod za Kurir: Ovo je katastrofalnije od 2014. godine

Društvo -

Čini se da je Beograd poslednjih meseci poplavljen posle svake kiše, a kao glavni problem stručnjaci vide kanalizaciju.

Da li bi ovo moglo da se popravi odgonetnuo je Radomir Vujadin v.d. direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" za Kurir televiziju.

- Stvarno dva teška dana iza nas, možda i najteži dan još od 2014. godine. Mi smo ukupno intervenisali na 243 mesta, a imali smo za ovih 48 sati 270 prijava. Ovo je ozbiljna vremenska nepogoda, veliki intenzitet padavina, samo prvu noć je palo 68 litara kiše po metru kvadratnom. Nijedan kanalizacioni sistem ne može da primi tu količinu vode, niti je projektovan za tu količinu. Doduše, mi smo spremno dočekali padavine, imali smo najavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda na vreme, prethodna dva dana smo se pripremali, obišli sve kritične tačke, one su mapirane u našem GIS-u, angažovali sve raspoložive resurse kako kadrovske, tako i tehničke, odradili čišćenje svih slivničkih rešetki, šahtova, kanalizacione mreže, kolektora, tako da je mreža apsolutno bila spremna i nije bilo nikakvih problema - započeo je Vujadin, pa nastavio:

02:25

Radomir Vujadin v.d. direktor JKP Beogradski vodovod i kanalizacija za Kurir televiziju.

- Ali kad se susrećete sa tolikom količinom vode u jako kratkom vremenskom intervalu, prosto nijedna mreža ne može to da primi. Ove nemile scene koje smo svi gledali nisu prijatne nikome, ali nije za utehu, ali možemo reći da se to isto dešava svuda u svetu. Kanalizaciona mreža je projektovana u skladu sa pravilima struke, projektanti, urbanisti su tu koji treba da budu svesni da je došlo, da smo ušli u period klimatskih promena. Klimatske promene su evidentne i ovo je upozorenje, tako da mi kao preduzeće nastojimo da ih prihvatimo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:05

Nevreme u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja