RADNICI "GRADSKE ČISTOĆE" NISU ŽALILI SEBE DA BI SPASLI LJUDE: Dok sam se probijao kroz vodu, molila je: "Spasite me! Udaviću se!"
Krasnić, Brahimi i Marković - heroji u narandžastom, Foto: Privatna Arhiva

HEROJI

RADNICI "GRADSKE ČISTOĆE" NISU ŽALILI SEBE DA BI SPASLI LJUDE: Dok sam se probijao kroz vodu, molila je: "Spasite me! Udaviću se!"

Društvo -

Spasite me, spasite me, udaviću se, vikala je starija gospođa iz kola dok je voda nadirala u njih u Darvinovoj ulici u Beogradu! Pokušavala je da izađe, borila se...

Automobil je ostao zaglavljen u bujici izazvanoj obilnim kišama. Njen vapaj čuo je Vladimir Marković, radnik JKP "Gradska čistoća", i bez razmišljanja krenuo u akciju spasavanja. Svi su koji su se zadesili na tom potezu su okretali glavu. Svi sem njega i kolega.

Oni su heroji
Oni su herojifoto: Privatna Arhiva

- Krenuli smo na teren da peremo slivnike i ulice. Primetili smo u Darvinovoj ulici veliku količinu vode i da je jedan automobil zaglavljen. Video sam da žena pokušava i da ne može da izađe. Stali smo i krenuo sam ka njoj - priča Marković, skroman u svom herojskom činu:

Marković pritekao starijoj gospođi u pomoć
Marković pritekao starijoj gospođi u pomoćfoto: Privatna Arhiva

- Svako ko ima ljudskosti u sebi bi postupio isto kao ja. Dok sam se probijao kroz duboku vodu, molila je: "Spasite me! Udaviću se!", smirivao sam je: "Ne bojte se ništa, tu sam". Izvukao sam je i poneo na rukama. Bila je veoma uplašena.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

Jedan od snimaka koji je izazvao ogromnu pažnju javnosti nastao je na Petlovom brdu. U Mrakovičkoj ulici. Heroj u narandžastom - Sabuhan Krasnić.

Krasnić izvukao ženu iz bujice
Krasnić izvukao ženu iz bujicefoto: Privatna Arhiva

- Voda sa svih strana, vozač je zaustavio da otpušimo odvod. Videli smo ženu koja je bila ispred kola, odjednom je skliznula i pala! Vozač je povikao: "Žena se davi!" Odmah sam krenuo ka njoj. Bujica do struka, skakutao sam da bih pre stigao. Uhvatio sam je i pitao da li je dobro. Tužno mi je rekla da joj je stan poplavljen.

Gradska čistoća, poplave
foto: Privatna Arhiva

I on skroman, veli da su su službi naroda, da je ljudski da pomažu, da bi svako kao oni...

Brahimi je poneo ženu na leđima
Brahimi je poneo ženu na leđimafoto: Privatna Arhiva

Denis Brahimi preneo je ženu na leđima kod Gundulićevog venca. Čistio je šaht. Ona je htela preko ulice, ali nije mogla nikako. Ponudio se da je prenese.

- Zbunjeno me pogledala i pitala: "Pa, je li može?" Samo sam dodao da smo tu da pomognemo i poneo sam je na leđima. Kada sam je spustio, uz osmeh je rekla: "Svaka vam čast, vi ste pravi heroji!"

Bonus video:

00:05

Nevreme u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track